S. Cichanouskaja ragina pradėti Baltarusijos opozicijos ir valdžios derybas | kl.lt

S. CICHANOUSKAJA RAGINA PRADĖTI BALTARUSIJOS OPOZICIJOS IR VALDŽIOS DERYBAS

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja ketvirtadienį paskelbė nacionalinio masto internetinį balsavimą dėl derybų su Minsku pradžios, siekiant užbaigti politinę krizę, įsiplieskusią šalyje autoritariniam prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai praėjusią vasarą užsitikrinus šeštąją kadenciją.

S. Cichanouskaja, pernai metusi A. Lukašenkai iššūkį per rugpjūtį vykusius prezidento rinkimus ir sulaukusi plačios visuomenės paramos, vaizdo pranešime nurodė, jog „šalį yra apėmusi krizė ir galime ją išspręsti tik pasitelkdami tarptautinį tarpininkavimą“.

Ji paragino baltarusius dalyvauti interneto balsavime dėl „derybų su tais režimo atstovais, kurie yra pasirengę galvoti apie ateitį ir priimti brandžius sprendimus, užuot tempę krizę iki visiškos katastrofos“.

S. Cichanouskajos teigimu, baltarusių balsai „padės sulaukti ryžtingų žingsnių“ iš tokių tarptautinių organizacijų kaip Jungtinės Tautos bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), galinčių tarpininkauti derybose su A. Lukašenkos vyriausybe.

„Jos yra pasirengusios organizuoti platformą [deryboms] ir veikti kaip tarpininkės, taip pat versti režimą derėtis“, – pareiškė opozicijos lyderė vaizdo įraše, filmuotame Lietuvoje, kur ji pasitraukė spaudžiama baltarusių valdžios.

S. Cihanouskaja ir jos šalininkai atsisako pripažinti prezidento rinkimų, po kurių A. Lukašenka užsitikrino šeštąją kadenciją, oficialiai surinkęs 80 proc. balsų, rezultatus, teigdami, kad jie buvo suklastoti.

Ginčijamas A. Lukašenkos perrinkimas išprovokavo beprecedenčius kelių mėnesių trukmės masinius protestus, o jo vyriausybė griebėsi plataus masto susidorojimo su disidentais kampanijos. Žmogaus teisių gynėjų duomenimis, nuo demonstracijų pradžios buvo sulaikyta daugiau nei 30 tūkst. žmonių, dar tūkstančiai buvo sumušti.

Vakarų valstybės pasmerkė rinkimų procesą ir žiaurų protestų malšinimą. JAV ir ES pareiškė, kad tas balsavimas nebuvo nei sąžiningas, nei laisvas, taip pat paragino A. Lukašenką susėsti derybų su opozicija. Autokratas prezidentas atmetė tokį reikalavimą ir vietoje to paskelbė apie konstitucinės reformos pradžią. Jis taip pat pasiuntė užuominų, kad galėtų pasitraukti iš pareigų, kai bus baigta ši pertvarka.

S. Cichanouskaja ketvirtadienį perspėjo, kad antivyriausybiniai protestai tęsis.

„Yra daugybė scenarijų, kaip klostysis įvykiai Baltarusijoje; visi jie – net ir baisūs, ilgi ir aršūs – neišvengiamai nuves iki derybų“, – pabrėžė ji.

Ketvirtadienį prasidėjusį internetinį balsavimą padėjo surengti nepriklausoma platforma „Holos“ (Balsas), pernai paleista Baltarusijoje, siekiant stebėti rugpjūčio 9 dieną vykusius prezidento rinkimus. Ketvirtadienio popietę „Holos“ svetainėje buvo paskelbta, kad už opozicijos ir valdžios derybas balsavo per 200 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Anonimas

Istorijos šiukšlyno lyderė, karjera baigta. Nieks jo nebesiklauso, niekas su ja nesidera....niekam ji jau nebereikalinga.

Klp

Vaziuok namo ir tarkis, kiek ja dar islaikysime, ji kenkia LT ekonomikai.

Gėda JAV pakalikams

Juokdarė, užsienio žvalgybų agentė pasivadino opozicijos lyderių. Nieks jos neįgaliojo, nieks su ją nė derėsis. Jos vieta kalėjime.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS