S. Cichanouskajos padėjėja ragina susitelkti į pagalbą nukentėjusiems protestuotojams | kl.lt

S. CICHANOUSKAJOS PADĖJĖJA RAGINA SUSITELKTI Į PAGALBĄ NUKENTĖJUSIEMS PROTESTUOTOJAMS

Baltarusijos opozicijos pagrindinės kandidatės į prezidentus Sviatlanos Cichanouskajos padėjėja Maryja Kalesnikava antradienį paragino šalies žmones susitelkti į pagalbą protestuotojams, nukentėjusiems per pastarosiomis dienomis vykusius susirėmimus su saugumo pajėgomis po ginčijamų rinkimų.

„Noriu pradėti nuo užuojautos visiems pastarosiomis dienomis nukentėjusiems nuo smurto. Ypač tiems, kurie dabar yra ligoninėse ir dėl kurių gyvybių kovoja gydytojai... Užjaučiame visus nukentėjusius ir jų artimuosius. Esame visada pasiruošę padėti tiems, kam to reikia“, – savo vaizdo pranešime pareiškė M. Kalesnikava.

„Dabar norime susikoncentruoti į tarpusavio pagalbą. Raginame visus neabejingus prisidėti prie savanorių judėjimo ir padėti nukentėjusiems“, – pridūrė ji.

M. Kalesnikava taip pat paragino vyriausybę neignoruoti žmonių valios ir sustabdyti smurtą.

„Matome gatvėse paprastus žmones, norinčius permainų... Šie žmonės niekur nedings – jie jau negalės užmiršti, kas vyksta. Jie nebegalės gyventi kaip anksčiau“, – pabrėžė ji.

„Valdžiai sunku pripažinti, kad ne menami lėlininkai iš užsienio, o patys baltarusiai nori permainų. Prašome valdžios rasti savyje jėgų ir pažvelgti į veidą liaudies valiai. Prašome valdžią išgirsti baltarusius“, – kalbėjo M. Kalesnikava.

Dideles protesto akcijas Baltarusijos miestuose pastarąsias dvi naktis išprovokavo sekmadienį vykę kontroversiški prezidento rinkimai, per kuriuos, autoritariniam lyderiui Aliaksandrui Lukašenkai lojalios Centrinės rinkimų komisijos tvirtinimu, jis triuškinama persvara buvo perrinktas dar vienai kadencijai, o opozicijos kandidatė S. Cichanouskaja esą liko antra su 10 proc. balsų.

Rugpjūčio 9 ir 10 dienomis Minske ir daugelyje kitų šalies miestų vyko protestai. Saugumo pajėgos naudojo specialias priemones, pavyzdžiui kurtinamąsias granatas, kad išvaikytų susirinkusiuosius. Buvo sulaikyta daugiau nei 5 tūkst. žmonių.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad Baltarusijos ligoninėse gydomi daugiau nei 200 nukentėjusiųjų per protestus. Vidaus reikalų ministerija informavo, kad vienas protestuotojas žuvo, kai jo rankose sprogo nežinomas sprogstamasis įtaisas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Čiubaka

pasak kaip nekurių prie lovio esančių "protestavo išskirtinai taikūs ir ramūs". Na sprogdinosi irgi, taip išeina

klausimėlis

O kodėl jie nukentėjo?Juk ramių, taikių protestuotojų niekas nedaužo lazdomis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS