S. Lavrovas: Rusijos ir Šiaurės Korėjos santykiai pasiekė naują, strateginį lygį | kl.lt

S. LAVROVAS: RUSIJOS IR ŠIAURĖS KORĖJOS SANTYKIAI PASIEKĖ NAUJĄ, STRATEGINĮ LYGĮ

  • 0

Rusijos ir Šiaurės Korėjos santykiai pasiekė „kokybiškai naują, strateginį lygį“, ketvirtadienį Pchenjane pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, pranešė rusų valstybinė žiniasklaida.

S. Lavrovas trečiadienį vakare atvyko dviejų dienų vizito po kelionės į Pekiną su prezidentu Vladimiru Putinu.

Tikimasi, kad susitikimai Pchenjane padės pagrindus būsimam V. Putino vizitui. Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) praėjusį mėnesį pakvietė V. Putiną per aukščiausiojo lygio susitikimą Rusijos Tolimuosiuose Rytuose.

„Po svarbaus aukščiausiojo lygio susitikimo (...) galime drąsiai teigti, kad [Rusijos ir Šiaurės Korėjos] santykiai pasiekė kokybiškai naują, strateginį lygį“, –  per ketvirtadienio susitikimą Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministrei Choe Son Hui (Čvė Son Hui) sakė S. Lavrovas.

Išvakarėse, atvykęs į Pchenjaną, jis padėkojo Šiaurės Korėjai už paramą Rusijoje vykdomam karui Ukrainoje.

„Labai vertiname jūsų principingą ir nedviprasmišką paramą Rusijos veiksmams, susijusiems su specialiąja karine operacija Ukrainoje“, – S. Lavrovo žodžius citavo Rusijos naujienų agentūra RIA.

Praėjusį mėnesį Kim Jong Unas atvyko į Rusiją privačiu šarvuotu traukiniu susitikti akis į akį su V. Putinu ir pareiškė, kad dvišaliai ryšiai su Maskva yra jo šalies „prioritetas numeris vienas“.

Rugsėjį įvykęs susitikimas pakurstė Vakarų nuogąstavimus, kad Pchenjanas gali aprūpinti Maskvą ginklais užsitęsusiam karui Ukrainoje.

Penktadienį Jungtinės Valstijos pranešė, kad ginklų siuntos jau gabenamos ir kad Šiaurės Korėja pastarosiomis savaitėmis į Rusiją pristatė daugiau kaip 1 tūkst. konteinerių su karine įranga ir šaudmenimis.

JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis) žurnalistams sakė, kad mainais už paramą Pchenjanas siekia Rusijos karinės pagalbos, įskaitant pažangias technologijas.

Maskva šią savaitę paneigė šiuos kaltinimus, tvirtindama, kad Vašingtonas neturi įrodymų, jog Šiaurės Korėja siunčia ginklus į Rusiją.

Gairės: Rusija, Šiaurės Korėja, karas Ukrainoje, santykiai, Sergejus Lavrovas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS