Sakartvelo eksprezidentas M. Saakašvilis skelbia sugrįžęs į šalį | kl.lt

SAKARTVELO EKSPREZIDENTAS M. SAAKAŠVILIS SKELBIA SUGRĮŽĘS Į ŠALĮ

Buvęs Sakartvelo prezidentas Michailas Saakašvilis penktadienį socialiniuose tinkluose paskelbė jau atvykęs į šalį, nors premjeras Iraklis Garibašvilis anksčiau šią savaitę pagrasino, kad jis bus suimtas, jei sugrįš.

Vietos valdžios rinkimų šioje užsitęsusios politinės krizės apimtoje Kaukazo valstybėje išvakarėse M. Saakašvilis socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė vaizdo įrašą ir jame pasakė: „Rizikavau savo gyvybe ir laisve, kad sugrįžčiau.“

Įraše jis nurodė, kad yra Batumio mieste Gruzijos vakaruose prie Juodosios jūros.

„Raginu visus eiti į rinkimus ir balsuoti už Vieningąjį nacionalinį judėjimą (VNJ)", – sakė jis, paminėdamas savo įkurtą pagrindinę Sakartvelo opozicinę partiją.

Anksčiau penktadienį jis feisbuke parašė: „Labas rytas, Sakartvele, jau iš Sakartvelo po aštuonerių metų.“

Tačiau Sakartvelo vidaus reikalų ministerija nepriklausomai televizijai „Formula TV“ nurodė, kad „Saakašvilis nekirto Sakartvelo valstybinės sienos“.

M. Saakašvilio vadovaujamos Ukrainos vyriausybinės agentūros reformoms skatinti atstovė Marija Barabaš patvirtino informaciją apie eksprezidento sugrįžimą į Sakartvelą.

„Michailas Saakašvilis šiuo metu yra Sakartvele. Aš, kaip jo biuro vadovė, galiu tai patvirtinti“, – penktadienį kartvelų opozicinei televizijai „Mtavari Archi“ sakė M. Barabaš ir nurodė, kad eksprezidentas iš Kijevo išvyko praėjusią naktį.

„Bus pasiųstas į kalėjimą“

M. Saakašvilio sugrįžimas iš Ukrainos didina statymus prieš šeštadienį įvyksiančius vietos rinkimus, laikomus svarbiu išbandymu vis nepopuliaresnei valdančiajai partijai „Sakartvelo svajonė“.

M. Saakašvilis iš Sakartvelo išvyko 2013 metais, pasibaigus jo antrai ir paskutinei kadencijai prezidento poste.

Pirmadienį M. Saakašvilis socialiniuose tinkluose pranešė įsigijęs lėktuvo bilietą skrydžiui iš Kijevo į Tbilisį spalio 2 dieną, kai Sakartvele vyks vietos valdžios rinkimai. Jis paragino savo šalininkus po balsavimo išeiti į miestų bei kaimų gatves „apginti pergalės“.

Reaguodamas premjeras I. Garibašvilis pareiškė, kad „kai tik M. Saakašvilis įkels koją į mūsų žemę, jis bus suimtas ir pasiųstas į kalėjimą“.

53 metų M. Saakašvilis, didžiausios opozicinės partijos – VNJ – įkūrėjas, ieškomas Sakartvelo valdžios dėl kaltinimų piktnaudžiavimu įgaliojimais. Eksprezidentas tvirtina, kad šie kaltinimai politiškai motyvuoti. 

Pernai Sakartvelą apėmė politinė suirutė, kai opozicinės partijos atsisakė pripažinti parlamento rinkimų rezultatus, tvirtindamos, kad jie suklastoti. Rinkimus nedidele persvara laimėjo valdančioji „Sakartvelo svajonė“. 

Gegužę tarpininkaujant Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'iui Micheliui (Šarliui Mišeliui) valdančioji partija ir opozicija pasirašė susitarimą, pagal kurį „Sakartvelo svajonė“ įsipareigojo sušaukti pirmalaikius parlamento rinkimus, jei šeštadienį vyksiančiuose vietos rinkimuose gaus mažiau nei 43 proc. balsų.

Tačiau liepą valdantieji vienašališkai pasitraukė iš susitarimo. Šis žingsnis sulaukė griežtos Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų kritikos.

Vakaruose stiprėjant nerimui dėl valdančiosios partijos atitolimo nuo demokratinio kurso, Jungtinės Valstijos užsiminė apie galimas sankcijas „Sakartvelio svajonės“ pareigūnams.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

sis politvalkata ne frizo i ruzija kuria valde o i kita sali kuri jam nepriklauso nes buvo despotas u spec t valdomas======

SUSIJUSIOS NAUJIENOS