Sakartvelo prezidentė pasmerkė rusų planą įkurti karinio jūrų laivyno bazę Abchazijoje | kl.lt

SAKARTVELO PREZIDENTĖ PASMERKĖ RUSŲ PLANĄ ĮKURTI KARINIO JŪRŲ LAIVYNO BAZĘ ABCHAZIJOJE

  • 0

Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili antradienį pasmerkė Rusijos planą įkurti karinio jūrų laivyno bazę separatistiniame Abchazijos regione pavadinusi tai grėsme saugumui Juodojoje jūroje.

Praėjusį spalį, kai Ukraina suintensyvino išpuolius prieš Maskvos Juodosios jūros laivyną, Abchazijos separatistų lyderis Aslanas Bžanija pareiškė, kad pasirašė susitarimą su Rusija, ir artimiausiu metu Juodosios jūros uostamiestyje Očamčyrėje bus įkurtas nuolatinis Rusijos karinio jūrų laivyno dislokacijos punktas.

„Rusijos planu paversti Očamčyrės uostą savo karinio jūrų laivyno baze siekiama perkelti konfrontaciją į Juodąją jūrą, į mūsų teritorinius vandenis ir sukelti grėsmę strateginei Juodosios jūros perspektyvai“, – antradienį kreipdamasi į parlamentą sakė S. Zurabišvili.

S. Zurabišvili, kuri ne kartą konfliktavo su vyriausybe ir kaltino ją per dideliu artumu Maskvai, taip pat perspėjo, kad Rusija „pradėjo naują hibridinį karą prieš Sakartvelą“.

Jos vaidmuo daugiausia yra ceremoninis, nors ji tvirtai remia Ukrainą, į kurią 2022 metų vasarį įsiveržė Rusijos pajėgos.

Rusija jau turi nuolatines karines bazes Abchazijoje ir kitame Maskvos remiamame separatistiniame regione – Pietų Osetijoje. Maskva pripažino abu regionus nepriklausomomis valstybėmis po 2008 metų karo su šia Kaukazo šalimi. Tbilisis ir Vakarai pasmerkė šį žingsnį kaip neteisėtą karinę okupaciją.

Očamčyrė yra pajūrio miestas, įsikūręs netoli Anaklijos miestelio prie Juodosios jūros. Nuo 2009 metų jame yra Juodojoje jūroje veikiančių Rusijos patrulinių laivų bazė.

Očamčyrės uostas yra per seklus, kad į jį galėtų įplaukti dideli laivai, o norint jį paversti svarbia karinių jūrų pajėgų baze, reikėtų iš esmės atnaujinti pasenusią infrastruktūrą.

Spalį Ukrainos gynybos žvalgybos tarnyba pareiškė, kad Rusija aktyviai „rekonstruoja [Očamčyrės] uosto infrastruktūrą kai kuriose vietose, siekdama užtikrinti, kad ten galėtų stovėti karo laivai“.

Nepaisant to, kad Ukrainos kontrpuolimas sausumoje atsidūrė aklavietėje, jai labiau sekasi kovoti su Rusija Juodojoje jūroje – ukrainiečiai nuskandino kelis rusų karo laivus, o palei pietinę pakrantę gali naudotis eksporto koridoriumi prekybiniams laivams.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Rusijos karinis jūrų laivynas „nebegali veikti vakarinėje Juodosios jūros dalyje ir pamažu traukiasi iš Krymo“.

Pernai Ukraina raketomis smogė Rusijos Juodosios jūros laivyno būstinei aneksuotame Krymo pusiasalyje ir sudavė didelį smūgį Maskvai.

Gairės: Sakartvelo prezidentė, Salomė Zurabišvili, karinio jūrų laivyno bazė, Abchazija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS