Sakartvelo prezidentė sveikina rekomendaciją dėl kandidatės į ES statuso | kl.lt

SAKARTVELO PREZIDENTĖ SVEIKINA REKOMENDACIJĄ DĖL KANDIDATĖS Į ES STATUSO

  • 0

Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili trečiadienį sveikino Briuselio rekomendaciją suteikti jos šaliai kandidatės į Europos Sąjungą statusą.

„Džiaugiuosi kartu su Sakartvelo žmonėmis ir sveikinu teigiamą ES Komisijos rekomendaciją suteikti šalies kandidatės statusą“, – sakė S. Zurabišvili socialiniame tinkle „X“.

S. Zurabišvili paragino kartvelus trečiadienio vakarą susirinkti į proeuropietišką mitingą prie prezidento rūmų Tbilisyje ir „dar kartą pasakyti, kad mūsų ateitis – ne su Rusija“.

Ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis sakė: „Sveikinu kiekvieną Sakartvelo pilietį su šiandienine istorine pergale ir pripažinimu.“

„Gavome statusą, kurio nusipelnė Sakartvelo žmonės“, – kalbėjo jis per televiziją transliuotame kreipimesi.

Europos Sąjungos vykdomoji institucija trečiadienį rekomendavo valstybėms narėms pradėti oficialias derybas dėl Ukrainos ir Moldovos narystės, o Sakartvelui suteikti šalies kandidatės statusą.

Sakartvelas kartu su Ukraina ir Moldova pateikė paraišką dėl narystės ES po to, kai 2022 metų vasarį Rusija įsiveržė į savo provakarietišką kaimynę Ukrainą.

Sakartvelui buvo pasakyta, kad jis turėtų būti oficialiai įvardytas kaip šalis kandidatė įstoti į bloką, kai pašalins trūkumus, įskaitant kovos su korupcija, žiniasklaidos laisvės ir rinkimų srityse. Tai nereiškia, kad šalis artimiausiu metu pradės stojimo derybas. Prieš tai Sakartvelas turės įgyvendinti reformas.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) teigė, kad Briuselis pateikė rekomendaciją su išlyga, kad Sakartvelo vyriausybė imsis reformų, kurios „atspindėtų tikruosius didžiosios daugumos jos piliečių siekius įstoti į Europos Sąjungą“.

Narystė ES ir NATO yra įtvirtinta Sakartvelo konstitucijoje ir, kaip rodo viešosios nuomonės apklausos, jai pritaria daugiau nei 80 proc. šalies gyventojų.

Galutinį sprendimą dėl Sakartvelo, kaip šalies kandidatės, statuso, ES lyderiai turi priimti gruodžio viduryje.

Gairės: Sakartvelo prezidentė, Salomė Zurabišvili, sveikino EK rekomendaciją, ES kandidatė, Sakartvelas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS