Šansas susitarti dėl grūdų eksporto: A. Guterresas vyksta į Stambulą | kl.lt

ŠANSAS SUSITARTI DĖL GRŪDŲ EKSPORTO: A. GUTERRESAS VYKSTA Į STAMBULĄ

Po kelias savaites trukusių derybų dėl Rusijos vykdomos grūdų blokados Juodojoje jūroje JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas dar ketvirtadienį vyksta į Stambulą. Tačiau susitarimas su Maskva ir Ukraina dėl milijonų tonų ukrainietiškų grūdų eksporto dar nėra visiškai pasiektas, Niujorke sakė JT atstovas Farhanas Haqas.

„Mes galime išspręsti šią problemą ir galbūt šimtus tūkstančių, galbūt milijonus žmonių apsaugoti nuo didžiulių maisto produktų kainų“, – pabrėžė F. Haqas. Kol kas neaišku, kas tolesniuose pokalbiuose atstovaus kitoms šalims.

Dėl Rusijos karo Ukraina negali eksportuoti milijonų tonų grūdų. Maisto produktai skubiai reikalingi pasaulio rinkoje, pirmiausiai – Azijoje ir Afrikoje. Rusija neigia trukdanti eksportui.

JT, Ukrainos, Rusijos ir Turkijos atstovai jau derėjosi Stambule. Praėjusią savaitę būta pirmųjų santūrių optimizmo balsų. „Šiandien mes pagaliau turime šiek tiek vilties“, – sakė A. Guterresas.

Rusija ir Ukraina yra tarp didžiausių grūdų eksportuotojų pasaulyje ir vaidina svarbų vaidmenį užtikrinant pasaulio aprūpinimą maistu. JT jau įspėjo dėl didžiausio badmečio per pastaruosius dešimtmečius.

Gairės: Antonio Guterresas, karas Ukrainoje, grūdai, Ukrainos grūdai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS