Saugumo Taryba nerado konsensuso dėl palestiniečių narystės JT | kl.lt

SAUGUMO TARYBA NERADO KONSENSUSO DĖL PALESTINIEČIŲ NARYSTĖS JT

  • 0

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narės ketvirtadienį nepasiekė konsensuso dėl palestiniečių siekio tapti visateisiais JT nariais.

Palestiniečiai, kurie nuo 2012 metų šioje pasaulinėje organizacijoje turi stebėtojų statusą, daug metų siekia visapusiškos narystės. Tai prilygtų palestiniečių valstybingumo pripažinimui.

Bet koks prašymas tapti JT valstybe nare pirmiausia turi gauti pritarimą Saugumo Taryboje, kur Izraelio sąjungininkės Jungtinės Valstijos turi veto teisę, o tada turi būti patvirtintas Generalinėje Asamblėjoje.

Izraeliui tęsiant puolimą Gazos Ruože, palestiniečiai praėjusią savaitę atgaivino 2011 metais pateiktą paraišką dėl narystės JT, todėl Saugumo Taryba pradėjo oficialų peržiūros procesą. Tai apėmė specialų Tarybos šalių narių komitetą, ketvirtadienį taip ir nepasiekusį konsensuso.

Už uždarų durų konsensusas nebuvo pasiektas, sakė balandį Tarybai pirmininkaujanti Maltos ambasadorė Vanessa Frazier (Vanesa Freizir).

Tačiau du trečdaliai narių pritarė visapusiškai palestiniečių narystei, sakė ji, tik nenurodė, kurios tai buvo šalys.

Nors specialus komitetas į priekį gali žengti tik pagal konsensusą, bet kuri Saugumo Tarybos narė dabar gali pateikti balsavimui rezoliuciją šiuo klausimu.

Kaip sakė diplomatiniai šaltiniai, balsavimas galėtų įvykti balandžio 18 dieną, arabų valstybėms Taryboje atstovaujančio Alžyro teikimu.

Net jei būtų gauti būtini devyni iš 15 balsų, JAV pareikštų veto, prognozuoja stebėtojai.

Vašingtonas tvirtina, kad ne Jungtinėse Tautose reikia aptarinėti palestiniečių valstybingumą, ir pabrėžia, kad tai turėtų būti Izraelio ir palestiniečių susitarimo rezultatas.

Kruviniausias visų laikų karas Gazos Ruože prasidėjo po to, kai spalio 7-ąją „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį, per kurį Izraelyje žuvo apie 1 tūkst. 170 izraeliečių ir užsieniečių, daugiausia civilių, rodo AFP kaupiami duomenys, paremti oficialiais Izraelio skaičiais.

„Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra 129, įskaitant 34 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo mažiausiai 33 tūkst. 545 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, skelbia „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS