Senstantis buvęs Peru prezidentas A. Fujimori paleistas iš kalėjimo | kl.lt

SENSTANTIS BUVĘS PERU PREZIDENTAS A. FUJIMORI PALEISTAS IŠ KALĖJIMO

85 metų buvęs Peru prezidentas Alberto Fujimori trečiadienį buvo paleistas iš kalėjimo, kai teismas sugrąžino malonę už nusikaltimus žmoniškumui 25 metams kalėti nuteistam buvusiam prezidentui.

Dabar silpnos sveikatos A. Fujimori, ėjęs pareigas nuo 1990 iki 2000 m., paliko Barbadilo kalėjimą Limoje, jį pasitiko jo vaikai – tris kartus prezidento rinkimus pralaimėjusi dukra Keiko Fujimori ir sūnus verslininkas Kenji.

A. Fujimori buvo su deguonies vamzdeliais nosyje. Jis buvo pasodintas į kalėjimą 2009 m. dėl žudynių, kurias 1991 ir 1992 m. įvykdė kariuomenės mirties būriai, per antiteroristinėmis vadintas operacijas žuvo 25 žmonės, tarp jų ir vaikas. Antradienį Konstitucinis Teismas nurodė jį paleisti dėl humanitarinių priežasčių, sugrąžinęs 2017 m. suteiktą, bet po dvejų metų Aukščiausiojo Teismo atšauktą malonę.

Japonų kilmės A. Fujimori suskaldė Peru visuomenę kaip joks kitas lyderis. Vieni jį giria už ekonomikos augimą vykdant neoliberalią ekonomikos politiką ir kairiųjų sukilėlių sutriuškinimą. Kiti bjaurisi negailestingu autoritariniu jo valdymo stiliumi.

Prieš tai trečiadienį Kosta Rikoje įsikūręs Amerikos žmogaus teisių teismas ragino valdžios institucijas jo nepaleisti. Pernai Peru Konstitucinis Teismas nurodė paleisti A. Fujimori dėl humanitarinių priežasčių, tuokart Amerikos teismas irgi ragino nepritarti šiam žingsniui ir vyriausybė Limoje į tai atsižvelgė. Šįkart vyriausybė ignoravo teismą ir paleido senstantį buvusį prezidentą, atlikusį maždaug du trečdalius bausmės.

2000 m. lapkritį apkaltintas A. Fujimori pabėgo į savo tėvų šalį Japoniją ir iš ten faksu pasiuntė atsistatydinimo raštą. Vėliau jis išvyko į Čilę ir 2007 m. buvo išduotas Peru.

Antradienio sprendimas grąžinti malonę negali būti skundžiamas.

A. Fujimori buvo pripažintas kaltas papirkinėjęs įstatymų leidėjus ir šnipinėjęs varžovus. Buvo vykdomas tyrimas dėl šimtų tūkstančių neturtingų, daugiausia čiabuvių moterų priverstinės sterilizacijos per paskutinius ketverius jo valdymo metus. Pagal A. Fujimori vykdytą šeimos planavimo programą buvo operuotos maždaug 270 tūkst. perujiečių, daugiausia čiabuvių, nemokėjusių ispanų kalbos, perrišant jų kiaušintakius.

Pernai Keiko Fujimori pažadėjo pasigailėti tėvo, jei būtų išrinkta, bet ją įveikė kairysis Pedro Castillo, vėliau nušalintas ir įkalintas tame pačiame kalėjime, kuriame kalėjo A. Fujimori.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

karmos desnis nepaliks nieko kas ir vyksta kapitalistynio ameriku gobsumo plane vyksta indenu bei negru prakeikymai kuklusklano adresu bei zudynes kurios igauna faraonu lemti ir 1 syki tai tur baigtis ooo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS