Serbijoje inauguruotas naujasis parlamentas, nepaisant pranešimų apie rinkimų pažeidimus | kl.lt

SERBIJOJE INAUGURUOTAS NAUJASIS PARLAMENTAS, NEPAISANT PRANEŠIMŲ APIE RINKIMŲ PAŽEIDIMUS

  • 0

Serbijos Nacionalinė Asamblėja antradienį surengė įtemptą inauguracinę sesiją, valdantiesiems nacionalistams nekreipiant dėmesio į plačiai paplitusius pranešimus, kad gruodį vykusiuose parlamento ir savivaldybių rinkimuose buvo klastojami balsai ir padaryta daug kitų pažeidimų.

Prasidėjus sesijai, opozicijos įstatymų leidėjai susirinko prie pirmininko tribūnos, švilpdami, šūkaudami ir laikydami plakatus su užrašais „Jūs pavogėte rinkimus“. Kiti laikė serbų prezidento Aleksandaro Vučičiaus nuotraukas su užrašu „Mafijos bosas“.

Valdančiosios Serbijos pažangos partijos (SNS) šalininkai iškėlė didelį plakatą, smerkiantį opoziciją.

Opozicijos įstatymų leidėjai atsisakė prisiekti kartu su valdančiosios partijos deputatais ir savo priesaikas ištarė prie pagrindinės salės.

„Manau, kad piliečiai matė, jog tai nėra nei normalus parlamentas, nei Serbijos piliečių valia sukurtas parlamentas, o rinkimų vagystė“, – sakė opozicijos įstatymų leidėjas Borko Stefanovičius.

SNS pirmininkas Milošas Vučevičius apkaltino opoziciją surengus „spektaklį“, kuris, esą rodo, kad jie nėra patriotai.

„Jie meta šešėlį ant mūsų šalies ir mūsų žmonių, – sakė M. Vučevičius ir pridūrė, kad opozicija „parodė piliečiams, kad jiems nėra vienos tėvynės, vienos valstybės“.

Gruodžio 17 dieną vykusiame balsavime A. Vučičiaus partija gavo 129 vietas 250 vietų asamblėjoje. Pagrindinė opozicijos koalicija „Serbija prieš smurtą“ (SPN) liko antra su 65 vietomis.

Manau, kad piliečiai matė, jog tai nėra nei normalus parlamentas, nei Serbijos piliečių valia sukurtas parlamentas, o rinkimų vagystė.

Po parlamento ir savivaldos rinkimų iš tarptautinių teisių gynimo organizacijų atstovų sudaryta balsavimo stebėjimo misija preliminarioje ataskaitoje teigė, kad rinkimus „temdė aštri retorika, šališkumas žiniasklaidoje, spaudimas viešojo sektoriaus darbuotojams ir piktnaudžiavimas viešaisiais ištekliais“.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro (ODIHR), ESBO Parlamentinės Asamblėjos (ESBO PA), Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) ir Europos Parlamento (EP) duomenimis, buvo tokių rimtų rinkimų pažeidimų kaip balsų pirkimas ir balsavimas kelis kartus.

EP ketvirtadienį ketina paskelbti savo pareiškimą dėl to balsavimo. Opozicijos pareigūnai teigė, kad valdančioji partija skuba surengti inauguracinę parlamento sesiją, nes tikimasi, kad ataskaitoje bus pateiktos rekomendacijos dėl tolesnių veiksmų.

Nuo 2012 metų valdžioje esantis A. Vučičius atmetė oponentų kritiką, kad jo vyriausybė suvaržė demokratines laisves ir leido įsigalėti korupcijai bei organizuotam nusikalstamumui.

A. Vučičiaus vadovaujama Serbija yra šalis kandidatė į ES, tačiau opozicija kaltina bloką užmerkus akis prieš šalies demokratijos trūkumus mainais už stabilumą Balkanų regione, vis dar neramiame po XX amžiaus 10-to dešimtmečio karų.

Serbijoje šįkart nebuvo renkamas prezidentas, tačiau valdžia, remiama provyriausybinės žiniasklaidos, kampaniją organizavo kaip referendumą dėl A. Vučičiaus.

Proeuropietiškam judėjimui SPN priklausančios partijos praėjusiais metais dalyvavo kelis mėnesius trukusiuose gatvės protestuose, kuriuos išprovokavo gegužę vykusios masinės šaudynės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS