Šią savaitę sulaikyti 28 neteisėtai Latvijos ir Baltarusijos sieną kirtę migrantai | kl.lt

ŠIĄ SAVAITĘ SULAIKYTI 28 NETEISĖTAI LATVIJOS IR BALTARUSIJOS SIENĄ KIRTĘ MIGRANTAI

Latvijos valstybės sienos apsaugos pareigūnai šią savaitę sulaikė 28 migrantus, nelegaliai kirtusius Latvijos ir Baltarusijos sieną, penktadienį informavo Valstybės sienos apsaugos tarnyba naujienų agentūrą BNS.

Skrudalienos apylinkėse rugpjūčio 4 dieną pasieniečiai sulaikė 12 žmonių, neteisėtai kirtusių valstybės sieną. Sulaikytieji tvirtino esantys Irako piliečiai.

Dar du neteisėto sienos kirtimo atvejai buvo nustatyti rugpjūčio 5 dieną.

Remiantis vietos gyventojų suteikta informacija, Skrudalienos apylinkėse esančioje Varpenės autobusų stotelėje buvo sulaikyti keturi neteisėti migrantai iš Irako, dar 12 Irako piliečių, neteisėtai kirtusių sieną pripučiama valtimi, buvo sulaikyti Lupandžio kaime.

Visais atvejais buvo pradėtas baudžiamasis procesas dėl tyčinio neteisėto valstybės sienos kirtimo.

Sulaikytieji buvo apgyvendinti sulaikytų užsieniečių apgyvendinimo centruose Daugpilyje ir Muceniekuose.

Šiemet buvo nustatyti aštuoni neteisėto Latvijos ir Baltarusijos sienos kirtimo atvejai, iš viso sulaikyti 55 trečiųjų šalių piliečiai: 51 iš Irako, vienas iš Sirijos, vienas iš Šri Lankos, vienas iš Indijos ir vienas iš Baltarusijos.

Šie incidentai didina susirūpinimą, kad Lietuvoje ekstremalią padėtį privertęs paskelbti iš Baltarusijos plūstantis migrantų srautas, kurį Lietuvos pareigūnai laiko Minsko autoritarinio režimo hibridine ataka, gali būti nukreiptas ir į kitas kaimynines ES valstybes.

Lenkija penktadienį taip pat pranešė per parą sulaikiusi 71 migrantą, neteisėtai kirtusį sieną su Baltarusija. Ketvirtadienį buvo skelbta apie 62 atvykėlių sulaikymą.

Reikalingos griežtesnės priemonės

Latvijos gynybos ministras Artis Pabrikas penktadienį naujienų agentūrai BNS sakė, kad šalis turi pereiti prie griežtesnės sienos apsaugos politikos, kad neišsivystytų migrantų krizė, panaši į stebimą Lietuvoje.

„Dabar ne vien stebėsime, kaip migrantai kerta sieną ir tuomet juos sulaikysime, bet ir naudosime technologines priemones, kad jie negalėtų pereiti sienos – kaip Lietuva tai dabar suvokė ir daro“, – kalbėjo ministras.

A. Pabrikas atkreipė dėmesį, kad Latvijos ir Baltarusijos sieną kertantys asmenys nėra „klasikiniai“ pabėgėliai, kurie turėtų gauti pagalbą.

„Šiais imigrantais naudojamasi dėl geopolitinių motyvų, jie palaikomi Baltarusijos režimo ir laikomi bendrų [su Rusija] karinių pratybų „Zapad 2021“ dalimi“, – teigė gynybos ministras.

Kariuomenė jau kurį laiką padeda Latvijos pasieniečiams prie šalies rytinės sienos, bet A. Pabrikas pažymėjo, kad sprendimus dėl griežtesnių sienos apsaugos priemonių turi priimti Vidaus reikalų ministerija.

„Sienos pažeidėjams turi būti pasiųstas aiškus signalas, kad jie nėra pageidaujami. Jiems neturi būti leista kirsti sieną“, – sakė gynybos ministras.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

opa

jie kaip maras- lenda per visus plyšius. Jokie jie ne pabėgėliai, tai taboras žygiuoja į Europa veltėdžiauti ir kelti suirutę.

Spaliukas

Duokit jiem Kiaulienos Nenori kiskit prievarta Kitaip sito brudo neatsikratisit!!!!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS