Šiaurės Karolinoje degančioje trąšų gamykloje išlieka sprogimo grėsmė | kl.lt

ŠIAURĖS KAROLINOJE DEGANČIOJE TRĄŠŲ GAMYKLOJE IŠLIEKA SPROGIMO GRĖSMĖ

Šiaurės Karolinoje trečiadienį tebesiaučia nekontroliuojamas gaisras vienoje trąšų gamykloje, o dėl didelio sprogimo grėsmės ugniagesiai ir tūkstančiai evakuotų gyventojų negali būti arčiau nei už 1,6 km nuo įmonės.

„Sprogimo tikimybė nesumažėjo“, – paryčiais žurnalistams sakė Vinstono-Seilemo miesto priešgaisrinės tarnybos vadovas Bobby Wade'as (Bobis Veidas).

„Įvykio vietoje tebevyksta aktyvus degimas, – nurodė B. Wade'as. – Sąlygos naktį nepagerėjo.“

Gaisras kilo trąšų gamykloje „Winston Weaver Company“, įsikūrusioje šiaurinėje Vinstono-Seilemo dalyje. Pastatas užsiliepsnojo vėlai pirmadienį, į padangę kilo ryškiai oranžiniai ugnies liežuviai ir tirštų dūmų kamuoliai.

Ugnis greitai apėmė visą fabriką ir jis sugriuvo. Pirmadienį su liepsnomis apie pusvalandį kovojo mažiausiai 90 gaisrininkų. Tačiau kilus sprogimo pavojui jie buvo priversti atsitraukti. Jokių pranešimų apie sužeistuosius negauta.

Nuo to laiko gaisrą iš oro stebi dronai ir sraigtasparnis, o ugniagesių komandos perėjo į budėjimo režimą.

Šiaurės Karolinos gubernatorius Roy Cooperis (Rojus Kuperis) vėliau trečiadienį planuoja susitikti su vietos bendruomenės lyderiais Vinston-Seileme, taip pat sudalyvauti mieste rengiamoje spaudos konferencijoje.

Pasak B. Wade'o, gaisro suvaldymas bus „lėtas procesas“. Jis nesiėmė prognozuoti, kada žmonės galės grįžti į savo namus, bet pažymėjo, kad priešgaisrinė tarnyba ketina iš naujo įvertinti padėtį ketvirtadienio rytą, kai liepsnos turėtų aprimti.

Vinstono-Seilemo priešgaisrinės apsaugos departamento duomenimis, iš viso buvo evakuota 6,5 tūkst. žmonių, gyvenančių 2,5 tūkst. namų.

Veik Foresto universitetas, daugiausia įsikūręs už evakuacijos zonos ribų, atšaukė paskaitas, o bendrabučiuose gyvenančius studentus paragino neišeiti į lauką ir uždaryti langus.

Pasak gaisrininkų, gamykloje buvo 454 tonos sprogaus amonio nitrato, o dar 91 tona šių trąšų sudedamųjų dalių buvo laikoma netoliese stovėjusiame vagone. Taigi, fabrike buvo daugiau šios cheminės medžiagos nei sprogo 2013 metais per tragišką incidentą vienoje Teksaso trąšų gamykloje. Tąsyk žuvo 15 žmonių.

Vinstono-Seilemo tarnybos perspėjo, kad maždaug 250 tūkst. gyventojų turinčiame mieste dėl tvyrančių dūmų oro kokybė bus prasta. Regioninės darbo grupės pavojingų medžiagų ekspertas Matthew Smithas (Metjus Smitas) nurodė, kad gaisro metu išsiskiriančios dujos yra veikiau dirgiklis ir rimto pavojaus nekelia, išskyrus asmenis, sergančius plaučių ligomis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tai

tokia jav demon kratija /nys/ po bidartisto dengiama saule barstant tuos pacius chemikalus is lektuvu ===

jooo

Manau, kad tai ne sutapimas, tai kerstingas padegimas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS