Šiaurės Korėja skelbia išbandžiusi dar vieną „povandeninį branduolinės atakos droną“ | kl.lt

ŠIAURĖS KORĖJA SKELBIA IŠBANDŽIUSI DAR VIENĄ „POVANDENINĮ BRANDUOLINĖS ATAKOS DRONĄ“

Šiaurės Korėja šeštadienį paskelbė išbandžiusi dar vieną „povandeninį branduolinės atakos droną“, tačiau analitikai abejoja, kad Pchenjanas turi tokį ginklą.

Reaguodama į Pietų Korėjos ir JAV karines pratybas, Šiaurės Korėja pastarosiomis savaitėmis išbandė, valstybinės žiniasklaidos teigimu, povandeninį droną, galintį nešti branduolinį ginklą, ir tarpžemyninę balistinę raketą.

Šiaurės Korėjos „nacionalinis gynybos mokslinių tyrimų institutas nuo balandžio 4-osios iki 7-osios išbandė povandeninio strateginio ginklo sistemą“, pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

„Povandeninis branduolinės atakos dronas „Haeil-2“... nuplaukė 1 000 km imituojamo atstumo po vandeniu... per 71 valandą ir 6 minutes“, – sakoma pranešime.

KCNA pridūrė, kad „bandomoji kovinė galvutė tiksliai sprogo po vandeniu. Bandymas puikiai įrodė povandeninio strateginio ginklo sistemos patikimumą ir mirtinus atakos pajėgumus“.

Nors Šiaurės (Korėja) galėjo kažkiek išpūsti sėkmės laipsnį, lyg ir matosi Pchenjano... pasitikėjimas šia technologija, kurios dalis galėjo būti perduota iš Rusijos.

Šiaurės Korėja yra paskelbusi, kad per mažiau nei tris savaites jau atliko tris povandeninių dronų bandymus.

Kovo 23 dieną Šiaurės Korėja paskelbė atlikusi pirmą „Haeil“, kurio pavadinimas korėjiečių kalba reiškia cunamį, bandymą ir teigė, kad šis dronas gali sukelti „radioaktyvų cunamį“. Tuo pačiu Pchenjanas dėl prastėjančios saugumo padėties regione apkaltino JAV ir Pietų Korėjos karines pratybas.

Po penkių dienų Šiaurės Korėja paskelbė atlikusi antrąjį bandymą.

Reaguodamas Pietų Korėjos gynybos ministras Lee Jong-supas (Li Čensupas) parlamentarams pasakė, kad Seulas turi pajėgumų „stebėti ir aptikti tokius dronus“.

Iš palydovų darytos nuotraukos taip pat rodo didelį aktyvumą Šiaurės Korėjos pagrindiniame branduoliniame komplekse, lyderiui Kim Jong Unui (Kim Čen Unui) įsakius paspartinti ginklams tinkamos branduolinės medžiagos gamybą.

Praėjusiais metais Šiaurės Korėja paskelbė tapsianti „negrįžtama“ branduoline galia, o Kim Jong Unas neseniai paragino „eksponentiškai didinti“ ginklų, įskaitant taktinius branduolinius ginklus, gamybą.

Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos trečiadienį surengė bendras oro pajėgų pratybas, jose dalyvavo mažiausiai vienas amerikiečių strateginis bombonešis B-52H.

Šiaurės Korėja tokias pratybas laiko invazijos repeticijomis ir anksčiau į jas reaguodavo vis labiau provokuojamais uždraustų ginklų bandymais.

Pranešama, kad Rusija taip pat yra sukūrusi panašų ginklą – torpedas „Poseidon“, galinčias nešti branduolines galvutes, bet Šiaurės Korėja dar galbūt nėra įvaldžiusi tokių sudėtingų technologijų, sako ekspertai.

Vis dėlto Pchenjano pareiškimų apie tokius bandymus nereikėtų lengva ranka atmesti kaip išpūstų, AFP sakė universiteto „Sangji“ karo studijų profesorius Choi Gi-ilas (Čoi Gilas).

„Nors Šiaurės (Korėja) galėjo kažkiek išpūsti sėkmės laipsnį, lyg ir matosi Pchenjano... pasitikėjimas šia technologija, kurios dalis galėjo būti perduota iš Rusijos“, – sakė jis.

Rusija ir Šiaurės Korėja oficialiai nėra komentavusios povandeninių dronų technologijos perdavimo, pridūrė Choi Gi-ilas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

R

Na va ir išlindo yla iš maišo. Tai gal todėl jau dvi dienas iš eilės yra neįprastas Lietuvai oras. T.y. , griaustinis būdavo gegužės pradžioje, bet ne balandžio mėnesį.O šiandien griaudzia 2 dieną iš eilės, vos ne kaip vasarą. Kada baigsite eksperimentuoti su mirtinais ginklais? Gretute ar nenori nuvykti ten pastreikuoti vietoj to, kad kovojus su taikiais angliakasiais?

o

?? kas ta neapikanta jav prisisauke jei ne jos pacios sovietu ponosei visa azija puldama ir tai buvo tuo paciu ginklu bandymas ir zmoniu zudymas siandien jie zydbankiu valdomi puola rusus kuriu oligarhai jiems parsidave ir zudo 1 vyrus tuo paciu isbando n ginklus ir mazina populiacija pagal svab programa kuria remia visa rabinu saika su netanjahu kai ne palestinieciai o jo saika ivede diktatura savo z monems tik kiek jie /savi/ d ??z=0

Nuomonė

Teroristines JAV turi buti sunaikintos. Nebūtinai fizine prasme, bet politine tai tikrai. 200 metų terorizmo yra tikrai per daug.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS