Šiaurės Korėjos ekonominė delegacija lankosi Irane | kl.lt

ŠIAURĖS KORĖJOS EKONOMINĖ DELEGACIJA LANKOSI IRANE

Šiaurės Korėjos ekonominė delegacija išvyko iš Pchenjano į Iraną, trečiadienį pranešė šios branduolinius ginklus turinčios šalies valstybinė žiniasklaida. Tai - retas vizitas, pasak analitikų, keliantis susirūpinimą dėl abiejų valstybių bendradarbiavimo.

Delegacija, vadovaujama užsienio ekonominių santykių ministro Yun Jong Ho, pirmadienį išskrido į Iraną, sakoma valstybinės Korėjos centrinės naujienų agentūros vieno sakinio pranešime, daugiau informacijos nepateikta.

Vizitas vyksta Pchenjanui pastaraisiais mėnesiais sustiprinus karinius ryšius su Maskva. Seulas tvirtina, kad Šiaurės Korėja išsiuntė Rusijai maždaug 7 tūkst. konteinerių su ginklais jos karui Ukrainoje, galimai mainais į Maskvos techninę pagalbą Šiaurės Korėjos šnipinėjimo palydovų programai.

Neseniai Rusija pasinaudojo veto teise Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje, kad panaikintų JT sankcijų Šiaurės Korėjai stebėjimą, tiriant įtariamą ginklų perdavimą, Kim Jong Uno režimas po balsavimo padėkojo. Iranas ir Rusija taip pat yra artimos karinės ir politinės sąjungininkės, Maskva naudoja Irano bepiločius orlaivius kare su Ukraina.

Šiaurės Korėjos delegacijos vizitas vyksta Iranui surengus pirmąją tiesioginę dronų ir raketų ataką Izraelio teritorijoje. Tai buvo atsakas į Izraeliui priskiriamą balandžio 1 d. smūgį iš oro, sugriovusį Irano konsulatą Damaske, per jį žuvo septyni Irano revoliucinės gvardijos nariai, įskaitant du generolus.

Ši kelionė rodo Pchenjano ketinimą plėsti ir gilinti ryšius su Teheranu, galbūt aprūpinant jį ginklais, kurių gali prireikti konfrontacijoje su Izraeliu, sakė Korėjos nacionalinio susivienijimo instituto vyresnysis analitikas Hong Minas. Pasak jo, vizitas nusipelno didelio dėmesio dėl padėties, susijusios su Teheranu ir Jeruzale.

Teheranas ir Pchenjanas nuo seno yra sąjungininkai, jų bendradarbiavimas rengiant ginklų programas prasidėjo dar praėjusio amžiaus devintąjį dešimtmetį. Pasak analitiko, Pchenjanas gali aprūpinti Teheraną ginklais lygiai taip pat, kaip aprūpino Maskvą, „mainais į atlygį, pavyzdžiui, nafta ir finansine pagalba“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS