Šiaurės Korėjos lyderio „išdavikui“ dėdei įvykdyta egzekucija | kl.lt

ŠIAURĖS KORĖJOS LYDERIO "IŠDAVIKUI" DĖDEI ĮVYKDYTA EGZEKUCIJA

  • 0

Šiaurės Korėja penktadienį paskelbė įvykdžiusi egzekuciją šalies lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) dėdei Jang Song Thaekui (Čan Son Tekui), vadindama šį buvusį įtakingą veikėją "visų amžių išdaviku", tuo tarpu JAV ir Pietų Korėja išsakė susirūpinimą dėl šio sukrečiančio valymo vienpartinėje valstybėje.

Jang Song Thaekui, kuris buvo laikomas Kim Jong Uno politiniu regentu ir neoficialiu antruoju įtakingiausiu šalies veikėju, egzekucija buvo įvykdyta ketvirtadienį, po netikėto jo arešto ir specialaus karinio teismo, pranešė valstybinė naujienų agentūra KCNA itin tulžingame pranešime.

Jis įvykdė "bjaurų nusikaltimą, mėgindamas sugriauti valstybę visokiomis intrigomis ir žemais metodais, puoselėdamas pamišėlišką ambiciją užgrobti aukščiausią valdžią mūsų partijoje ir valstybėje", pažymėjo agentūra, taip pat pateikusi retą pripažinimą, kad Šiaurės Korėjos ekonomika atsidūrusi sunkioje padėtyje.

67 metų Jang Song Thaekas atliko svarbų vaidmenį valdžios perdavimo procese, kai nepatyręs Kim Jong Unas 2011 metais pakeitė prie šalies vairo savo velionį tėvą Kim Jong Ilą (Kim Čen Irą), tačiau, pasak analitikų, jis užsitraukė lyderio, kuriam dabar apie 30 metų, nemalonę.

Valstybinė žiniasklaida parodė, kaip susikūprinęs Jang Song Thaekas išvedamas iš karinio teismo, lydimas dviejų kariškių, iš kurių vienas laikė nuteistąjį už sprando.

"Jeigu (ši žinia) būtų patvirtinta, tai būtų dar vienas Šiaurės Korėjos režimo kraštutinio žiaurumo pavyzdys", - pareiškė JAV valstybės departamento atstovo pavaduotoja Marie Harf (Meri Harf), pridūrusi, kad Vašingtonas atidžiai seka įvykius toje šalyje.

Tuo tarpu Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-Hye (Pak Gunhjė) apkaltino Kim Jong Uną vykdant "teroro valdymą", kad įtvirtintų savo autoritetą.

Penktadienį Seulo suvienijimo reikalų ministerija išreiškė "didelį susirūpinimą" dėl įvykių Pchenjane.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS