Siūloma pradėti derybas su Šiaurės Makedonija ir Albanija dėl narystės ES | kl.lt

SIŪLOMA PRADĖTI DERYBAS SU ŠIAURĖS MAKEDONIJA IR ALBANIJA DĖL NARYSTĖS ES

  • 3

Europos Komisija laikosi pozicijos, kad Albanija ir Šiaurės Makedonija yra išpildžiusios reikalavimus, būtinus pradėti deryboms dėl šių šalių įstojimo į Europos Sąjungą, sakoma trečiadienį paskelbtame EK pranešime.

„Praeiti metai buvo teigiamų pokyčių regione metai. Albanija ir Šiaurės Makedonija pademonstravo tvirtą pasiryžimą euti ES keliu ir pasiekė rezultatų, kurie yra konkretūs ir privalo būti negrįžtami. Tuo remdamiesi šiandien rekomenduojame, kad Taryba pradėtų stojimo derybas su Albanija ir Šiaurės Makedonija. Europos Sąjungos plėtros politika yra investicija į Europos taiką, saugumą, klestėjimą ir stabilumą”, – pranešime cituojama Bendrijos diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini).

„Albanija ir Šiaurės Makedonija pasinaudojo galimybe, suteikta suaktyvintos plėtros programos, ir įgyvendino reformas. Šiaurės Makedonija ne vien tęsė savo ambicingą reformų programą, bet ir pasiekė istorinį susitarimą su Graikiją, išsprendusį 27 metus trukusį ginčą dėl pavadinimo – tai yra pavyzdys visam regionui ir kitiems“, – pažymėjo ES kaimynystės politikos komisaras Johannesas Hahnas (Johanesas Hanas).

„Albanija vykdo plačias reformas, ypač didelį savo teisingumo sistemos pertvarkymą. Visos šios pastangos liudija apie Europos Sąjungos traukos galią“, – pridūrė jis.

Vėliau per spaudos konferenciją F. Mogherini sakė, kad sprendimas leisti pradėti derybas dėl narystės buvo priimtas atlikus „nuodugnų ir sąžiningą padėties vertinimo procedūrą“. Tačiau ji perspėjo, kad narystės derybų pradžia tėra ilgo proceso pirmasis žingsnis.

„Neturime omenyje, kad jos įstos rytoj“, – sakė F. Mogherini.

J. Hahnas per spaudos konferenciją savo ruožtu sakė, kad turės įvykti sudėtinga procedūra, ir pridūrė, kad naujoms šalims jungiantis prie ES per ankstesnį Bendrijos plėtros etapą šio proceso taip pat nepavyko greitai užbaigti.

„Tai ilgas procesas. Kalbame apie keletą metų“, – pažymėjo komisaras.

J. Hahnas paragino neužmiršti, kad kiekvienos į ES priimtos valstybės derybų tempas buvo skirtingas.

Europos Komisijai paskelbus rekomendaciją dėl Albanijos ir Šiaurės Makedonijos, dabar šį pasiūlymą turės apsvarstyti ES Taryba, priimsianti sprendimą, ar derybos turi būti pradėtos.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

va ci

Jei argumentas, kad vagys ir purvini.. Tai iš kito šono pažiūrėjus iš mūsų Lietuvėlės ir nekažkas... Vagiai ir banditai mūs tėvyne šviečia, o ir patys idealizuojam ir lenkiames prieš tokius... Viskas gi gerai,.....

va cia

Argumentuok kodėl, leisk žiopliams suprast, kas tiek nepragyvene ir nepatyre.

Va stai

Ir ateis galas Eu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS