Škotija rengiasi istoriniam balsavimui dėl nepriklausomybės | kl.lt

ŠKOTIJA RENGIASI ISTORINIAM BALSAVIMUI DĖL NEPRIKLAUSOMYBĖS

Škotai ketvirtadienį balsuos referendume dėl savo nepriklausomybės, kuris gali nutraukti tris šimtmečius gyvuojančią Škotijos sąjungą su Anglija ir sukurti Europoje naują valstybę – pirmą po Jugoslavijos subyrėjimo.

Šis balsavimas nepanašus į jokį ankstesnį Škotijoje ir kelia karštligiškus debatus, taip pat – susirūpinimą finansų rinkose dėl to, kaip atskirti dvi glaudžiai persipynusias ekonomikas.

Nepriklausomybės šalininkų pergalės tikimybė vos prieš kelias savaites buvo atmetama kaip vien graži svajonė, o dabar yra vertinama rimtai, nes apklausos parodė, kad abiejų stovyklų pozicijos bemaž susilygino.

„Ar Škotija turėtų būti nepriklausoma šalis?“ – toks klausimas yra įrašytas balsalapiuose, kuriuose atėjus į rinkimų apylinkes reikės padėti kryžiuką prie atsakymo „Taip“ arba prie atsakymo „Ne“. Apylinkės darbą pradės ketvirtadienį 6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku ir bus uždarytos 21 val. Grinvičo (24 val. Lietuvos) laiku.

Nuo Šetlando salyno šiaurėje iki Edinburgo ir Glazgo pietuose, nuo Hailando vakaruose iki naftos pramonės centro Aberdyno rytuose, rezultatai iš 32 savivaldybių paaiškės naktį.

Rinkėjų aktyvumas, kaip tikimasi, bus rekordiškai didelis, o oficialūs rezultatai bus paskelbti Edinburge penktadienį ryte.

„Tai pokyčių metas, – Škotijos sostinėje Ediburge 62 metų Margaret David (Margaret Deivid), nepriklausomybės šalininkų aktyvistė. – Anksčiau niekas nesiklausė žmonių, o dabar jie jaučia, kad nuo jų kažkas gali priklausyti, ir kad vieną kartą jų klausomasi“.

Tačiau Aberdyne kampanijos už sąjungą su Anglija aktyvistas Willy Primrose'as (Vilis Primrouzas) sakė, jog yra „susirūpinęs“ dėl galimos „Taip“ šalininkų pergalės.

„Jaučiuosi tikras škotas, bet noriu būti škotas su federalinės Jungtinės Karalystės kontekstu, o ne maža valstybė“, – sakė jis.

Britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas), kurio paties darbas tikriausiai pakibs ant plauko, jeigu Škotija taps nepriklausoma, prašė škotų balsuoti „Ne“ ir sakė, kad „sielotųsi“, jei jie nuspręstų išeiti.

Nepriklausomybę remiantis Škotijos regioninės vyriausybės vadovas Alexas Salmondas (Aleksas Salmondas) yra sakęs, kad jo šalis „yra prie istorijos kūrimo ribos“.

Separatizmo kurstymas 

Kampanija buvo audringa ir atskleidė nuomonių skirtumus net šeimose ir tarp senų draugų, tačiau liko taiki ir tai yra retas pasaulio separatistinių judėjimų pavyzdys.

Balsuoti užsiregistravo 4,3 mln. žmonių – 97 proc. rinkėjų. Tai rodo suinteresuotumą balsavimu, kuriame pirmą kartą dalyvaus ir 16-mečiai bei 17-mečiai.

Kad ir koks bus rezultatas, referendumas turės didelių pasekmių Jungtinėje Karalystėje ir už jos ribų.

Pagrindinės britų partijos pažadėjo suteikti Škotijos regioninei vyriausybei didelius naujus įgaliojimus dėl mokesčių rinkimo ir išlaidų paskirstymo, jei škotai nubalsuotų „Ne“, ir nurodė, kad atitinkami įstatymo projektai būtų parengti iki 2015 metų sausio.

Tai savo ruožtu išprovokavo raginimus suteikti daugiau įgaliojimų vietos valdžiai ir kitose šalies dalyse, tarp jų – Šiaurės Airijoje ir Velse, taip pat – Anglijos regionams, tokiems kaip Kornvalis ir Jorkšyras.

Kampanija pakurstė separatistines nuotaikas ir už Didžiosios Britanijos ribų, tokiose vietose kaip Katalonija, kur šimtai tūkstančių žmonių praėjusią savaitę susirinko Barselonoje ir reikalavo balsavimo dėl atsiskyrimo nuo Ispanijos.

„Taip“ Škotijoje reikštų starto šūvį sudėtingoms, mėnesių trukmės deryboms iki visapusiškos nepriklausomybės, kurios A.Salmondo Škotijos nacionalinė partija (SNP) nori 2016 metų kovo 24 dieną – per 309-ąsias Sąjungos tarp Anglijos ir Škotijos aktų metines.

„Susiskaldžiusi šalis“

Kampanijos metu buvo daug kalbama apie opoziciją konservatorių vadovaujamai vyriausybei Londone, už kurią balsavo nedaug škotų, ir apie škotų identitetą, nors ir ne visai tokį, koks pavaizduotas blokbasteryje „Narsioji širdis“ (Braveheart) apie kovotojus su besidraikančiais plaukais, stojančius į žūtbūtinį mūšį už Škotijos laisvę.

Nemaža debatų dalis sukosi ir apie sudėtingus ekonominius klausimus.

Stovykla „Ne“ kaltino A.Salmondą išpučiant laukiamas pajamas iš naftos ir dujų rezervų Škotijos vandenyse Šiaurės jūroje. A.Salmondas teigia, kad su tokiomis pajamomis Škotija bus viena turtingiausių mažų valstybių pasaulyje.

Svarbus dar neatsakytas klausimas yra tas, kokią valiutą naudotų Škotija, nes Anglijos bankas atmetė galimybę dalytis svaru.

Viena galimybė būtų Škotijai naudotis svaru be oficialios valiutų sąjungos, kaip daro Panama, naudojanti JAV dolerį.

Daug didelių Škotijos kompanijų, tarp jų – klestinčios viskio pramonės firmos, pareiškė nepritarimą nepriklausomybei. Jų akcijos labai nukentėjo rinkoje, kai atotrūkis tarp abiejų škotų stovyklų sumažėjo.

Tačiau daug mažesnių kompanijų sako, jog nori tokio sprendimų priėmimo, kuris būtų artimesnis, ir parėmė kampaniją „Taip“.

Sporto žvaigždžių ir įžymybių nuomonės taip pat išsiskyrė. Bestselerių autorė J.K.Rowling (Dž.K.Rouling) ir muzikos legenda Paulas McCartney (Polas Makartnis) pareiškė nepritarimą, o Bahamose gyvenantis Džeimso Bondo aktorius Seanas Connery (Šonas Koneris) pritaria nepriklausomybei.

Kad ir koks bus rezultatas, reikės nacionalinio susitaikymo, sako Škotijos Bažnyčia.

Jos lyderis Johnas Chalmersas (Džonas Čalmersas) perspėjo, kad Škotijai gali būti iškilęs pavojus tapti „susiskaldžiusia šalimi“.

Jis sakė, kad po balsavimo sekmadienį rengiamos pamaldos siekiant suburti abi stovyklas.

GALERIJA

  • Škotija
  • Škotija
  • Škotija
  • Škotija
  • Škotija
  • Škotija
  • Škotija
  • Škotija
  • Škotija
  • Škotija
  • Škotija
  • Škotija
  • Škotija
  • Škotija
  • Škotija
  • Škotija rengiasi istoriniam balsavimui dėl nepriklausomybės
  • Škotija rengiasi istoriniam balsavimui dėl nepriklausomybės
  • Škotija rengiasi istoriniam balsavimui dėl nepriklausomybės
AFP, Reuters nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

valio

Laikas Lietuvai galvoti apie referendumą......nepriklausomybė būtina Lietuvai.....jos nėra.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS