Spaudimas R. Sunakui: dėl Ruandos įstatymo projekto iš pareigų traukiasi britų ministras | kl.lt

SPAUDIMAS R. SUNAKUI: DĖL RUANDOS ĮSTATYMO PROJEKTO IŠ PAREIGŲ TRAUKIASI BRITŲ MINISTRAS

  • 3

Jungtinės Karalystės valdančioji Konservatorių partija trečiadienį toliau buvo krečiama sumaišties: jos imigracijos ministras pasitraukė iš pareigų dėl teisės aktų, susijusių su migrantų siuntimu į Ruandą, o griežtosios linijos šalininkai ėmė spausti ministrą pirmininką Rishi Sunaką (Rišį Sunaką).

JK lyderio pozicija atrodė vis labiau pažeidžiama po to, kai Robertas Jenrickas (Robertas Dženrikas) pareiškė, kad atsistatydino dėl didelio nepritarimo vyriausybės imigracijos politikos krypčiai.

Skandalingas atsistatydinimas įvyko po to, kai Ruanda įspėjo, kad pasitrauks iš sutarties dėl migrantų priėmimo, jei JK nesilaikys tarptautinės teisės.

Buvusi griežtosios linijos vidaus reikalų sekretorė Suella Braverman (Sjuela Breiverman) taip pat iškėlė R. Sunakui ultimatumą griežčiau spręsti imigracijos problemą, antraip per kitus visuotinius rinkimus jo partija neabejotinai bus nušluota.

R. Jenrickas atsistatydino po to, kai R. Sunako administracija paskelbė nepaprastosios padėties teisės aktus, kuriais siekiama užtikrinti, kad Ruanda būtų laikoma saugia šalimi po to, kai praėjusį mėnesį JK Aukščiausiojo Teismo teisėjai nusprendė, kad ji tokia nėra.

Savo atsistatydinimo laiške premjerui R. Jenrickas rašė, kad siūlomi įstatymai yra „vilties triumfas prieš patirtį“.

„Šalies interesai yra pernelyg dideli, kad nesiimtume griežtesnių apsaugos priemonių ir nesustabdytume teisinių ginčų karuselės, dėl kurios kyla pavojus, kad sistema gali būti paralyžiuota, o numatytas atgrasomasis poveikis – paneigtas“, – rašė jis.

Tai buvo matoma kaip užuomina į R. Sunako atsisakymą išvesti JK iš Europos žmogaus teisių konvencijos (EŽTK).

Įstatymo projekte siūloma suteikti ministrams įgaliojimus neatsižvelgti į JK Žmogaus teisių akto ir EŽTK straipsnius nagrinėjant deportacijos bylas.

Savo atsakyme R. Sunakas teigė, kad R. Jenricko atsistatydinimas buvo nuviliantis ir „pagrįstas iš esmės neteisingu situacijos supratimu“.

„Rinkimų užmarštis“

Tačiau kai kurie dešinieji toriai, įskaitant S. Braverman, nori, kad R. Sunakas apskritai pasitrauktų iš EŽTK.

S. Braverman, praėjusį mėnesį atleista iš pareigų po keleto atvirų komentarų, anksčiau parlamentui teigė, kad vyriausybė turi imtis papildomų priemonių kovai su, anot jos, masine ir nekontroliuojama nelegalia imigracija.

Jei JK nesielgs teisėtai, Ruanda negalės tęsti Migracijos ir ekonominio vystymosi partnerystės.

Vienas iš jos reikalavimų buvo užblokuoti visus kelius, kuriais būtų galima teisiškai užginčyti deportacijas, kad iki rinkimų, kurie turėtų įvykti kitais metais, deportacijos skrydžiai būtų nukreipti į Ruandą.

Ji tapo balsingosios torių dešiniosios pakraipos telkėja ir, kaip manoma, pozicionuoja save kaip būsimą lyderę, jei R. Sunakas bus priverstas pasitraukti po visuotinio balsavimo.

Prieš rinkimus, kurie turi įvykti iki 2025 metų sausio pabaigos, toriai visuomenės nuomonės apklausose gerokai atsilieka nuo pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos.

Buvusi generalinė prokurorė S. Braverman jau anksčiau ragino imtis griežtesnių priemonių ir kritikavo Jungtinių Tautų konvenciją dėl pabėgėlių ir Europos žmogaus teisių teisės aktus, kad jie blokuoja vyriausybės planus.

Naujausi jos komentarai naudingi bendraminčiams, kurie įsitikinę, kad visiška JK sienų kontrolė yra paskutinė „Brexito“ dėlionės detalė.

„Konservatorių partijai po kelių mėnesių gresia rinkimų užmarštis, jei ji pateiks dar vieną įstatymo projektą, kuriam lemta žlugti“, – teigė ji parlamento nariams.

Toriai turi rinktis: „kovoti už suverenitetą arba leisti mūsų partijai žūti“, sakė ji ir grėsmingai pridūrė: „Aš atsisakau sėdėti ir leisti mums žlugti.“

Kigalyje užsienio reikalų ministras Vincent'as Biruta (Vensanas Biruta), antradienį pasirašęs naują dvišalę sutartį dėl migrantų su S. Braverman įpėdiniu Jamesu Cleverly (Džeimsu Kleverliu), teigė, kad dėl bet kokio pasaulinių konvencijų pažeidimo Ruanda gali pasitraukti iš susitarimo.

„Sustabdyti valtis“

„Jei JK nesielgs teisėtai, Ruanda negalės tęsti Migracijos ir ekonominio vystymosi partnerystės“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje prieštaringai vertinamą susitarimą.

J. Cleverly parlamente tvirtino, kad JK ir Ruanda yra abi visiškai įsipareigojusios partnerystei, ir pridūrė, kad Londono pasiūlytas įstatymas kelia teisinių abejonių dėl Ruandos saugumo.

Pirmieji deportuotieji į Ruandą turėjo būti išsiųsti praėjusių metų birželį, tačiau paskutinę minutę buvo atšaukti iš skrydžio po to, kai Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjas paskelbė draudimą.

Nuo to laiko jų bylos – ir apskritai šios politikos teisėtumas – įstrigo teismuose, o tai trukdė R. Sunako pažadui „sustabdyti valtis“.

Šiais metais beveik 30 tūkst. nelegalių migrantų įveikė Lamanšo sąsiaurį iš šiaurės Prancūzijos palaikiais laiveliais.

Leiboristų partijos atstovė vidaus reikalams Yvette Cooper (Ivet Kuper) teigė, kad JK vyriausybėje tvyro visiškas chaosas.

„Tai beviltiškos mirštančios partijos, kuri pati save skaldo, visiškai netekusi idėjų, praradusi bet kokį lyderystės ar krypties pojūtį, dienos“, – sakė ji parlamentui.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

geda ,i ka pavirto zmogeliai,

Musu parazytai apsivoge su sake neisvarysi is posto,isikibesu dantimis laikosi,tokie musu durni istatymai,

taip

scotlandjardo lordam jau visiskai /stogas/ pavaziavo liko tik 1 reptilodynis monarhas ir visi prideje i kelnes bijo prasiziot neliko tecer bei may o vatikans pppz=0

Emigr.

Man nepatinka tas R. Sunakas,keista kaip Anglija neturi savo tautybės žmonių dirbti vyriausybėje.Blogas R. Sunakas vadovas,manau metas atstatydinti,nėra reikalo gaišti laiko.Tai gal tamsio gymio rinkite,juoduką, kaip kad buvo Obama JAV prezidentu išrinkas.,buvo geras prezidentas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS