Su V. Putinu susitikęs D. Trumpas: mūsų santykiai nepaprastai geri | kl.lt

SU V. PUTINU SUSITIKĘS D. TRUMPAS: MŪSŲ SANTYKIAI NEPAPRASTAI GERI

  • 2

Japonijoje vykstančio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) lyderių forumo kuluaruose su Rusijos prezidentu susitikęs JAV vadovas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pasidžiaugė labai gerais tarpusavio santykiais su Vladimiru Putinu.

„Man didelė garbė būti su prezidentu V. Putinu“, – sakė D. Trumpas.

Pastarąjį kartą Rusijos ir Amerikos prezidentai buvo tiesiogiai susitikę praėjusių metų liepą Helsinkyje.

„Mūsų santykiai nepaprastai geri“, – sakė D. Trumpas.

Nekantriai lauktą lyderių susitikimą temdo tyrimai dėl D. Trumpo ryšių su Rusija ir kontroversija, kurią išprovokavo ankstesnis prezidentų susitikimas akis į akį Suomijoje.

Prieš kelionę į Japoniją žurnalistų paklaustas, apie ką kalbėsis su V. Putinu, Amerikos vadovas atsikirto: „Tai ne jūsų reikalas.“

„Mano pokalbis su juo bus labai geras“, – sakė D. Trumpas. – Ką jam pasakysiu, ne jūsų reikalas.“

Pernai liepą Helsinkyje susitikęs su V. Putinu D. Trumpas taip pat demonstravo draugiškumą Rusijos lyderio atžvilgiu, prieš tai NATO viršūnių susitikime Briuselyje pažėręs abejonių Aljanso kolektyvinės gynybos principu. 

Dėl to prezidentą užgriuvo kritikos banga, o pasipiktinimo neslėpė net kai kurie įtakingi jo Respublikonų partijos nariai.

D. Trumpas juokais pasakė V. Putinui „nesikišti į rinkimus“

D. Trumpas žurnalistus patikino, kad per derybas V. Putinu iškels Rusijos kišimosi į JAV rinkimus klausimą.

Prieš susitikimą su Rusijos lyderiu žurnalistai D. Trumpo paklausė, ar jis perspės V. Putiną, kad Rusijos kišimasis į JAV 2020 metų prezidento rinkimus būtų nepriimtinas.

„Žinoma, aš tai padarysiu“, – atsakė D. Trumpas. Tada, pasisukęs į V. Putiną, jis nusišypsojo ir dukart pakartojo: „Prašom nesikišti į rinkimus.“

D. Trumpas su V. Putinu akis į akį susitiko pirmą kartą po to, kai JAV specialusis prokuroras Robertas Muelleris (Robertas Miuleris) po beveik dvejus metus trukusio tyrimo paskelbė radęs daug įrodymų, kad Rusija kišosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

D. Trumpo nurodymas V. Putinui nesikišti į rinkimus tikriausiai nenutildys klausimų dėl JAV lyderio ryšių su Rusija. Visą prezidentavimo laiką D. Trumpą persekioja kalbos dėl įtartinų ryšių su rusais.

R. Muelleris padarė išvadą, kad vyko organizuota Rusijos kampanija paveikti 2016 metų JAV rinkimus, kuriuos laimėjo D. Trumpas, ir nustatė rusų agentų kontaktų su D. Trumpo rinkimų kampanija, bet nerado įrodymų dėl bendro slapto susimokymo.

D. Trumpas R. Muellerio išvadas vadino visišku savo išteisinimu, bet oponentai vis tiek kritikuoja jį dėl jo ryšių su V. Putinu, kuriuos vadina neaiškiais.

Pernai Suomijos sostinėje Helsinkyje D. Trumpas per bendrą spaudos konferenciją su V. Putinu atsisakė kritikuoti Rusijos kišimąsi į 2016 metų rinkimus ir nurodė tikintis Rusijos lyderio paneigimais.

V. Putinas pakvietė atvykti į Pergalės dienos minėjimą

Rusija pakvietė D. Trumpą kitais metais gegužės 9-ąją dalyvauti minint 75-ąsias pergalės Antrajame pasauliniame kare metines ir JAV lyderis į tai sureagavo teigiamai, penktadienį sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino padėjėjas Jurijus Ušakovas.

„Mes pakvietėme JAV prezidentą atvažiuoti pas mus į 75-ąsias Pergalės Didžiajame Tėvynės kare metines kitų metų gegužės 9 dieną“, – televizijai „Rossija 24“ sakė J. Ušakovas.

„JAV prezidentas sureagavo labai teigiamai“, – pridūrė jis.

Pasak J. Ušakovo, per susitikimą Osakoje lyderiai aptarė, kokia šalis kiek gyvybių neteko karo metais ir kieno vaidmuo buvo lemiamas pergalei. „Buvo pažymėtas tarybinės liaudies indėlis į šią Pergalę“, – sakė Rusijos prezidento padėjėjas.

D. Trumpo ir V. Putino derybos, kurios užtruko beveik pusantros valandos, surengtos Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo Osakoje Japonijoje kuluaruose.

GALERIJA

  • Su V. Putinu susitikęs D. Trumpas: mūsų santykiai nepaprastai geri
  • Su V. Putinu susitikęs D. Trumpas: mūsų santykiai nepaprastai geri
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Gal kas gali primint ką Stalinas po susitikimo su Hitleriu sakė?.. :s

LKL

Ei Ožį ar tu bent lietuviškai moki?Pagal tavo rašliavą tai sušiktai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS