Su „Wagner“ vadu susijusios žiniasklaidos priemonės – „Roskomnadzor“ juodajame sąraše | kl.lt

SU „WAGNER“ VADU SUSIJUSIOS ŽINIASKLAIDOS PRIEMONĖS – „ROSKOMNADZOR“ JUODAJAME SĄRAŠE

  • 4

Rusijos ryšių ir žiniasklaidos priežiūros agentūra į juodąjį sąrašą įtraukė mažiausiai penkias žiniasklaidos priemones, susijusias su „Wagner“ samdinių vadu Jevgenijumi Prigožinu, ir užblokavo jų interneto svetaines Rusijoje.

Tokių veiksmų buvo imtasi po to, kai „Wagner“ kovotojai užėmė vieną Rusijos kariuomenės štabą ir patraukė link Maskvos, regis, bandydami surengti sukilimą.

Nuo šeštadienio naujienų agentūros RIA FAN ir J. Prigožino žiniasklaidos kontroliuojančiosios bendrovės „Patriot“ kontroliuojamų keturių internetinių naujienų portalų – „Liaudies naujienos“, „Nevos naujienos“, „Politika šiandien“ ir „Ekonomika šiandien“ – svetainės buvo įtrauktos į ryšių ir žiniasklaidos priežiūros agentūros „Roskomnadzor“ tvarkomą svetainių juodąjį sąrašą.

Nepatvirtintuose Rusijos naujienų agentūrų pranešimuose penktadienį buvo teigiama, kad J. Prigožinas pats liepė uždaryti Sankt Peterburge įsikūrusią „Patriot“. J. Prigožinas tiesiogiai nepatvirtino šių pranešimų, bet jų ir nepaneigė.

Bendrovei „Patriot“, kuri buvo įkurta 2019 metais J. Prigožinui siekiant sujungti savo žiniasklaidos ir interneto turtą, priklausė ir „Interneto tyrimų agentūra“ – vadinamasis trolių fabrikas, siejamas su Rusijos bandymais kištis į JAV rinkimus.

Šią savaitę „Patriot“ direktorius Jevgenijus Zubarevas pareiškė, kad „Interneto tyrimų agentūra“ (IRA), kuriai buvo pavesta internete vykdyti įtakos operacijas siekiant stumti Rusijos interesus, nuo 2009 metų veikė kontroliuojama J. Prigožino, kol buvo įtraukta į „Patriot“ struktūrą.

Prieš 2016 metais įvykusius JAV prezidento rinkimus IRA darbuotojai reguliariai prisistatydavo amerikiečiais ir siūlė finansinę pagalbą JAV protesto judėjimams, keliantiems socialinę nesantaiką kurstančius klausimus, parodė Rusijos laikraščio RBC 2017 metais atliktas tyrimas.

Šio tyrimo metu remiantis kelių IRA darbuotojų pasakojimais nustatyta daugiau nei 100 „Facebook“, „Instagram“ ir „Twitter“ paskyrų, kuriomis, kaip teigiama, buvo naudojamasi siekiant susisiekti su JAV gyvenančiais aktyvistais, kuriems buvo siūloma pagalba organizuojant protestus ir renginius, o daugiausia dėmesio buvo skiriama rasiniams santykiams ir teisėms į ginklus, taip pat kitiems aktualiems klausimams.

J. Prigožinas lapkritį prisipažino, kad kišosi į 2016 metų rinkimus.

Jis ir jo kovotojai išvengė baudžiamojo persekiojimo ir praėjusią savaitę jiems buvo pasiūlytas prieglobstis Baltarusijoje po to, kai Minskas padėjo pasiekti susitarimą, kuriuo buvo nutrauktas, kaip atrodė, ginkluotas samdinių grupės sukilimas.

J. Prigožino žiniasklaidos grupė apėmė dešimtis žiniasklaidos priemonių, įskaitant naujienų agentūrą RIA FAN, kurios JAV patronuojamoji įmonė „USA Really“ pareiškime apie savo misiją peikė „pagrindinę žiniasklaidą“ ir gyrė tuometinį prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą).

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

skiep

uztat L;ietuvoj jos klesti.Ne viena i joki sarasa nepapuole,

Tikrai

diedui grimo nereiktų siaubiake!

Vova

Kakaja otvratitelnaja morda...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS