Suomija organizuoja svarbias NATO sąjungininkių oro pajėgų pratybas | kl.lt

SUOMIJA ORGANIZUOJA SVARBIAS NATO SĄJUNGININKIŲ ORO PAJĖGŲ PRATYBAS

  • 5

Naujoji NATO narė Suomija pirmadienį pradėjo karines oro pajėgų pratybas, kuriose dalyvauja keliolika šalių ir iš viso 150 orlaivių.

Tai vyksta praėjus kelioms savaitėms po to, kai šalis, reaguodama į Rusijos invaziją į Ukrainą, prisijungė prie Aljanso.

„Pratybos prasidėjo šiandien. Šiuo metu vyksta pirmoji didelė rotacija“, – naujienų agentūrai AFP sakė pratybas organizuojančių Suomijos karinių oro pajėgų pulkininkas Henrikas Elo (Henrikas Elas).

Beveik dvi savaites kariai ir naikintuvai iš 14 šalių, iš kurių 12 yra NATO narės, dalyvaus pratybose, daugiausia virš Švedijos šiaurinių regionų.

„Pratybų eigoje scenarijai tampa vis sudėtingesni“, – teigė H. Elo.

Po dešimtmečius trukusio karinio neprisijungimo Suomija, turinti 1 300 km ilgio sieną su Rusija, balandį tapo naujausia NATO nare.

Visgi Šiaurės šalis transatlantinio karinio aljanso partnerė buvo jau nuo 1990-ųjų.

Pratybose „Arctic Challenge Exercise“, kurias nuo 2013-ųjų du kartus per metus rengia Šiaurės šalys, šiemet, be šeimininkių, dalyvauja Nyderlandai, Belgija, Jungtinė Karalystė, Italija, Kanada, Prancūzija, Vokietija, Šveicarija, Danija, Čekija ir Jungtinės Valstijos.

„Tai didžiausios iki šiol surengtos tokios pratybos“, – sakė H. Elo.

Pratybų pradžioje bus imituojamos gynybinės operacijos siekiant apsaugoti oro erdvę, o vėliau bus imituojami puolamieji elementai, pavyzdžiui, atakos „oras–žemė“.

Pratybose taip pat dalyvaus NATO aviacijos perspėjimo ir valdymo sistemos (AWACS) orlaiviai, galintys stebėti beveik tokio pat dydžio teritoriją kaip Lenkija.

H. Elo teigė, kad galimybė „įvairios įrangos veikimą koordinuoti su mūsų NATO sąjungininkėmis ir partnerėmis yra labai svarbi“.

JAV valstybės departamentas pranešė, kad šią savaitę į Suomiją taip pat turėtų atvykti valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

!!!

Ką jūs, ponai? Reikės, ir bus.

???

O ka mes be lėktuvu ???

gėda

lėktuvėliai tai dar nuo antro pasaulinio karo laikų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS