Suomijos vyriausybė paskelbs oficialų sprendimą dėl stojimo į NATO | kl.lt

SUOMIJOS VYRIAUSYBĖ PASKELBS OFICIALŲ SPRENDIMĄ DĖL STOJIMO Į NATO

Suomijos vyriausybė sekmadienio popietę oficialiai paskelbs sprendimą dėl ketinimų teikti prašymą įstoti į NATO, tvyrant padidėjusiai įtampai dėl Rusijos invazijos Ukrainoje, pranešė visuomeninis transliuotojas YLE.

Šis sprendimas bus priimtas per vyriausybės Užsienio ir saugumo politikos komiteto ir prezidento Sauli Niinisto (Saulio Nynistės) bendrą posėdį.

Suomijos lyderiai 13 val. vietos (ir Lietuvos) laiku prasidėsiančioje spaudos konferencijoje, kuri bus tiesiogiai transliuojama, pristatys sprendinius dėl valstybės saugumo, sakoma YLE pranešime.

Per spaudos konferenciją prezidentūroje pasisakys S. Niinisto, ministrė pirmininkė Sanna Marin (Sana Marin), užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto  (Peka Havistas) ir gynybos ministras Antti Kaikkonenas (Antis Kaikonenas).

Pirmadienį sprendimą dėl šalies stojimo į NATO svarstys Suomijos parlamentas.

Rusijai vasario 24 dieną įsiveržus į Ukrainą, Suomijoje ir Švedijoje smarkiai pasikeitė politinė ir viešoji nuomonė narystės NATO klausimu: dauguma suomių ir švedų dabar jai pritaria kaip atgrasymo nuo galingosios rytinės kaimynės agresijos priemonei.

Helsinkis ir Stokholmas jau ilgą laiką bendradarbiauja su NATO, todėl tikimasi, kad abi šalys galės greitai prisijungti prie Aljanso.

Pabrėždamas, kad geopolitinė padėtis yra įtempta, P. Haavisto paragino kuo daugiau NATO narių demonstruoti „aiškią paramą“ Suomijai nuo paraiškos pateikimo akimirkos iki galutinio įstojimo.

Tačiau Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) penktadienį pareiškė, kad Ankara neturi „teigiamos nuomonės“ dėl Suomijos ir Švedijos galimybės įstoti į NATO, ir apkaltino šias valstybes suteikiant prieglobstį kurdų „teroro organizacijoms“.

Tokia Ankaros pozicija gali tapti rimta kliūtimi potencialiam Helsinkio ir Stokholmo prisijungimui prie Vakarų gynybos aljanso.

Visgi P. Haavisto šeštadienį sakė, kad Helsinkis neabejoja, jog pavyks rasti sprendimą, galintį įtikinti Ankarą nebeprieštarauti Suomijos ketinimui stoti į NATO.

Gairės: Suomija, NATO
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tik

matomai neatsiklause tautos parsiduos /zydnatciams/ kai nieks nepuola samoningai kuriama itampa agresijos kuria deja patys ir kurste===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS