Surengtas pirmas tarptautinis komercinis skrydis į Kabulą po talibų atėjimo į valdžią | kl.lt

SURENGTAS PIRMAS TARPTAUTINIS KOMERCINIS SKRYDIS Į KABULĄ PO TALIBŲ ATĖJIMO Į VALDŽIĄ

Kabulo oro uoste pirmadienį nusileido oro bendrovės „Pakistan International Airlines“ (PIA) orlaivis su keliolika keleivių.

Tai pirmasis tarptautinis komercinis skrydis į Afganistaną nuo tada, kai rugpjūčio 15-ąją valdžią šalyje perėmė Talibanas. 

Per chaotišką daugiau kaip 120 tūkst. žmonių evakuaciją, kuri pasibaigė JAV pajėgoms rugpjūčio 30 dieną pasitraukus iš Afganistano, Kabulo oro uostas buvo smarkiai apgadintas, ir Talibanas, pasitelkęs į pagalbą Kataro ir kitų šalių techninę pagalbą, pastaruoju metu stengėsi atnaujinti jo darbą.

„Lėktuve nebuvo daug žmonių, gal kokie dešimt... Orlaivio įgulos narių tikriausiai buvo daugiau nei keleivių“, – sakė naujienų agentūros AFP žurnalistas, skridęs šiuo lėktuvu iš Islamabado. 

Komercinių skrydžių atnaujinimas bus svarbus išbandymas griežtosios linijos islamistų judėjimui, ne kartą žadėjusiam leisti afganistaniečiams su tinkamais dokumentais laisvai išvykti iš šalies.

Daug NATO šalių pripažino, kad joms pritrūko laiko iki JAV ir Talibano sutarto užsienio pajėgų išvedimo termino pabaigos evakuoti tūkstančius afganistaniečių, kuriems iškilo pavojus.

PIA atstovas savaitgalį sakė, kad oro bendrovė nekantrauja atnaujinti reguliarius komercinius skrydžius, tačiau kol kas sunku pasakyti, kaip dažnai bus vykdomi skrydžiai tarp abiejų sostinių. 

Oro bendrovė „Qatar Airways“ praėjusią savaitę organizavo kelis užsakomuosius reisus, kuriais daugiausia skrido užsieniečiai ir afganistaniečiai, nespėję palikti šalies evakuacijos metu.

Afganistano oro linijos vidaus skrydžius atnaujino rugsėjo 3 dieną. 

„Tai svarbi akimirka. Mes labai džiaugiamės, – sakė vienas oro uosto darbuotojas. – Tai viltinga diena. Gal kitos oro linijos pamatys tai ir nuspręs sugrįžti.“

Autobusas su užrašu „Sveiki atvykę į Afganistaną“ laukė, kad nuvežtų lėktuvo keleivius į terminalą, bet galiausiai atvykusieji nuėjo pėsčiomis.

Maždaug 100 keleivių laukė atgalinio skrydžio į Islamabadą – daugiausia tarptautinių organizacijų, tokių kaip Pasaulio bankas, darbuotojų giminaičiai, sakė oro uosto atstovai.

Keleivių salės ir techninė infrastruktūra buvo smarkiai apgadintos po rugpjūčio 15-osios, kai Talibanas užėmė Kabulą ir tūkstančiai žmonių veržėsi į oro uostą tikėdamiesi pabėgti iš šalies.

Dešimtys tūkstančių afganistaniečių baiminasi keršto už pagalbą užsienio jėgoms per 20 metų trukusią JAV vadovautą okupaciją, bet Talibanas tvirtina suteikęs amnestiją visiems, įskaitant saugumo pajėgų, su kuriomis kariavo, nariams.

Talibanas yra pažadėjęs valdyti ne taip brutaliai, kaip valdė pirmą kartą 10-ajame dešimtmetyje, bet greitai ėmėsi priemonių kitokioms nuomonėms slopinti, įskaitant šaudymą į orą vaikant pastarojo meto moterų protestus už teisę mokytis ir dirbti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Teroristai zinoma turi buti baudziami ,ka ir atliko JAV terotistu-zveriu" lizde" Taciau nafta[svetima}} kvepejo ir uzsiliko" svetimiokai" perilgai>>>> O ten dar ilgai [[o gal amzinai?!]] viduramziu tvaikas valdys.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS