Švedija sako suteiksianti Ukrainai 632 mln. eurų vertės karinę pagalbą | kl.lt

ŠVEDIJA SAKO SUTEIKSIANTI UKRAINAI 632 MLN. EURŲ VERTĖS KARINĘ PAGALBĄ

  • 0

Švedija antradienį pareiškė, kad suteiks Ukrainai 7,1 mlrd. kronų (631,84 mln. eurų) vertės karinės įrangos.

„Priežastis, dėl kurios toliau remiame Ukrainą, yra žmogiškumo ir padorumo reikalas. Rusija pradėjo neteisėtą, neišprovokuotą ir nepateisinamą karą“, – spaudos konferencijoje sakė gynybos ministras Palas Jonsonas (Polas Jonsonas), skelbdamas apie paketą, pagal kurį Ukraina, be kita ko, gaus laivų.

Ukrainos vadai ir Vakarų pareigūnai prašo daugiau pagalbos Kyjivui ir teigia, kad rusai fronte karine jėga pranoksta ukrainiečių kariuomenę, o ši turi taupiai naudoti artilerijos ir oro gynybos amunicijos atsargas.

Paketą sudarys artilerijos sviediniai, priešlėktuvinės gynybos priemonės, laivai ir povandeniniai ginklai, tokie kaip minos ir torpedos, taip pat – Ukrainos karių mokymai.

Tai jau 15-asis Švedijos pagalbos Ukrainai paketas ir kol kas didžiausias.

Anksčiau Švedija atsiuntė savo mobiliosios artilerijos sistemą „Archer“, 50 savo pėstininkų kovos mašinų CV90, taip pat apie 10 tankų „Leopard 2“ ir priešlėktuvinių raketų sistemų.

Priežastis, dėl kurios toliau remiame Ukrainą, yra žmogiškumo ir padorumo reikalas.

Šis pranešimas paskelbtas likus kelioms dienoms iki antrųjų plataus masto Rusijos karo Ukrainoje metinių.

Praėjusią savaitę sustiprinusi puolimą Rytų ir Pietų Ukrainoje, Rusija užėmė svarbų Avdijivkos miestą.

Ukrainos kariuomenės padėtis dar labiau pablogėjo dėl užstrigusio 60 mlrd. dolerių (55,7 mlrd. eurų) JAV pagalbos paketo.

„Padėtis Ukrainoje sudėtinga“, – spaudos konferencijoje pripažino P. Jonsonas.

Švedijos vyriausybė taip pat teigė, kad ši pagalba yra būtina siekiant užtikrinti ilgalaikį šios Šiaurės šalies saugumą.

Mikaelis Oscarssonas (Mikaelis Oskarsonas) iš Krikščionių demokratų partijos, koalicinės vyriausybės narės, sakė, kad Rusijos prezidento Vladimiro „Putino pergalė turėtų tiesioginių pasekmių mūsų pačių saugumui“.

Gairės: Švedija, karas Ukrainoje, parama Ukrainai, karinė pagalba
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS