Švedijos policija suteikė leidimą rengti Korano deginimo protestą prie mečetės | kl.lt

ŠVEDIJOS POLICIJA SUTEIKĖ LEIDIMĄ RENGTI KORANO DEGINIMO PROTESTĄ PRIE MEČETĖS

  • 4

Švedijos policija pranešė, kad suteikė leidimą rengti protestą, kurio organizatorius planuoja sudeginti Koraną prie pagrindinės Stokholmo mečetės trečiadienį, kai prasideda tris dienas truksianti musulmoniška Aukojimo šventė (Id al Adha).

Policija rašytiniame sprendime nurodė, kad su deginimu susijusi rizika saugumui „nebuvo tokio pobūdžio, kad pagal galiojančius įstatymus būtų galima pagrįsti sprendimą atmesti prašymą“.

Leidimas duotas praėjus dviem savaitėms po to, kai Švedijos apeliacinis teismas atmetė policijos draudimą rengti Korano deginimo protestus. Toks žingsnis žengtas, kai sausį Korano kopija buvo sudeginta prie Turkijos ambasados.

Tai sukėlė kelias savaites trukusius protestus, raginimus boikotuoti švediškas prekes, o Ankara toliau delsia patvirtinti Švedijos siekį tapti NATO nare.

Turkija blokuoja švedų paraišką stoti į Aljansą dėl to, kad, jos nuomone, Stokholmas nesugeba pažaboti kurdų grupuočių, kurias ji laiko teroristinėmis. Ji ypač pasipiktino tuo, kad švedų policija leido sausį surengti demonstraciją.

Policija atmetė du vėlesnius prašymus leisti vasarį prie Turkijos ir Irako ambasadų Stokholme surengti protestus, susijusius su Korano deginimu – vieną iš jų pateikė privatus asmuo, kitą – organizacija.

Birželio viduryje apeliacinis teismas nusprendė, kad policija nepagrįstai uždraudė šiuos protestus, teigdamas, kad policijos nurodytos tvarkos ir saugumo problemos nebuvo „pakankamai aiškiai susijusios su planuojamu renginiu ar jo artimiausia aplinka“.

Prašymą surengti trečiadienio demonstraciją pateikė tas pats privatus asmuo, kurio ankstesnis prašymas buvo atmestas.

„Noriu protestuoti prie šios didelės mečetės Stokholme ir išreikšti savo nuomonę apie Koraną... Suplėšysiu Koraną ir sudeginsiu“, – rašė 37 metų Salwanas Momika (Salvanas Momika) prašyme, kurio kopiją gavo naujienų agentūra AFP.

Trečiadienį policija pranešė, kad tvarkai palaikyti iškvietė pastiprinimą iš visos šalies.

AFP korespondentas sakė, kad anksti trečiadienį prie mečetės jau stovėjo keli policijos automobiliai.

Švedijos politikai kritikuoja Korano deginimo protestus, tačiau taip pat atkakliai gina teisę į saviraiškos laisvę.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

123

Gal galėčiau protesto vardan Vilniuj prie katedros sudeginti Jėzaus Kristaus iškamšą ?

Vytenis

Yra taip, kad stocholmas I nato nenori.jei noretu ,tokiu kvailysciu nedaleistu. Dar blogiau, kad jie taip Suomi stato I kvailiu vieta. Faktiskai savo nieksystemis jie perspiauna net Germanistana.

Svedai

Matyt švedams nelabai ir rūpi stojimas į Nato jeigu dar nepasimokė po praeito korano deginimo. Tada tegul ne verkšlena kad turkai nepasirašo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS