Šveicarija pritaikė sankcijas Rusijos samdinių grupei „Wagner“ | kl.lt

ŠVEICARIJA PRITAIKĖ SANKCIJAS RUSIJOS SAMDINIŲ GRUPEI „WAGNER“

  • 0

Šveicarija ketvirtadienį į savo sankcijų sąrašą įtraukė Rusijos samdinių grupę „Wagner“.

„Wagner“ pajėgos vadovauja puolimui Rytų Ukrainoje, įskaitant Bachmuto miestą, dėl kurio vyksta ilgiausias ir kruviniausias Rusijos karo mūšis.

„Wagner“ yra Rusijoje įsikūrusi karinė organizacija, kuriai vadovauja Jevgenijus Prigožinas ir kuri tarnauja kaip Rusijos hibridinio karo priemonė“, – teigė Šveicarijos ekonomikos ministerija.

„Nors jos teisinis pobūdis neaiškus, „Wagner“ grupė priklauso sudėtingam pasauliniam įmonių tinklui, veikiančiam įvairiuose sektoriuose,.. kurį sieja persidengiančios nuosavybės struktūros ir logistikos tinklai“, – sakoma pranešime.

Bendrovė „Wagner“, kuriai vadovauja su Kremliumi susijęs verslininkas J. Prigožinas, buvo įkurta 2014 metais. Ji yra įsitraukusi į konfliktus Afrikoje, Lotynų Amerikoje ir Artimuosiuose Rytuose.

Šveicarija nėra Europos Sąjungos narė, tačiau po to, kai Maskva praėjusių metų vasarį įsiveržė į Ukrainą, ji prisijungė prie bloko sankcijų Rusijai.

Šveicarija nuo seno laikosi griežto karinio neutralumo pozicijos.

Nepaisant Kyjivo ir jo sąjungininkų spaudimo, Bernas atsisakė leisti šalims, turinčioms Šveicarijoje pagamintų ginklų, reeksportuoti juos į Ukrainą.

Atsižvelgdama į kitą ES žingsnį, Šveicarija taip pat pritaikė sankcijas Rusijos žiniasklaidos priemonei RIA FAN, priklausančiai „Patriot Media Group“, kurios patikėtinių valdybai vadovauja J. Prigožinas, pažymėdama, kad ji skleidžia provyriausybinę propagandą ir dezinformaciją.

Balandžio 10 dieną ES uždraudė transliuoti ir reklamuoti televizijos kanalus „RT Arabic“ ir „Sputnik Arabic“, tačiau Bernas pareiškė, kad Šveicarijoje jie nebus blokuojami, bet bus uždrausta reklama.

„Abu kanalai atlieka svarbų vaidmenį Rusijos vyriausybės vykdomoje sistemingoje tarptautinėje manipuliavimo žiniasklaida ir faktų klastojimo kampanijoje“, – teigiama pranešime.

Tačiau Bernas mano, kad „veiksmingiau neteisingus ir žalingus teiginius atremti faktais, o ne visiškai juos uždrausti“.

Gairės: karas Ukrainoje, Šveicarija, samdinių grupė Wagner, sankcijos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS