Šveicarijos parlamento nariai nepritarė ginklų perdavimui Ukrainai | kl.lt

ŠVEICARIJOS PARLAMENTO NARIAI NEPRITARĖ GINKLŲ PERDAVIMUI UKRAINAI

  • 0

Šveicarijos žemieji parlamento rūmai ketvirtadienį nubalsavo prieš pasiūlymą, kuriuo būtų leista reeksportuoti Šveicarijoje pagamintus ginklus į Ukrainą.

Balsavimas įvyko tuo metu, kai Alpių šalies prezidentas Alainas Bersetas (Alenas Bersetas) Europos politinės bendrijos viršūnių susitikime Moldovoje karinės paskirties priemonių eksporto klausimą aptarė su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu.

Nacionalinė taryba Berne 98 balsais prieš 75 nepritarė komiteto pateiktai parlamentinei iniciatyvai.

Jeanas-Lucas Addoras (Žanas Liukas Adoras) iš populistinės dešiniojo sparno Šveicarijos liaudies partijos (SVP) taryboje pareiškė, kad „pritarti šiai iniciatyvai reiškia įsipareigoti vienam iš pagrindinių veikėjų, o tai taip pat yra pačiame jos pavadinime („Lex Ukraina“). Todėl būtų pažeidžiamas neutralumas“.

8,8 mln. gyventojų turinti Šveicarija, kurioje vyrai šaukiami atlikti privalomąją karinę tarnybą, jau nuo seno laikosi karinio neutralumo pozicijos.

Nuo 2022-ųjų vasario, kai Rusija pradėjo savo plataus masto invaziją į Ukrainą, ši neutralumo tradicija susilaukia daug kritikos.

Nors turtinga Alpių šalis, kuri nėra Europos Sąjungos narė, seka bloko pavyzdžiu dėl sankcijų, nukreiptų prieš Maskvą, ji iki šiol nerodė tokio lankstumo dėl savo karinio neutralumo.

Nepaisant Kyjivo ir jo sąjungininkų spaudimo, Šveicarija iki šiol atsisakė leisti šalims, turinčioms Šveicarijoje pagamintų ginklų, reeksportuoti juos į Ukrainą.

Iki šiol ji atmetė aiškius šalių, įskaitant Vokietiją, Ispaniją ir Daniją, prašymus, remdamasi savo su karinės įrangos perdavimu susijusiu įstatymu, kuris draudžia bet kokį reeksportą, jei šalis gavėja dalyvauja tarptautiniame ginkluotame konflikte.

Per aukščiausiojo lygio susitikimą Moldovoje Kyjivas ir Kišiniovas primygtinai prašė Europos vadovų daugiau paramos kovojant su Rusijos agresija.

A. Bersetas socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad su V. Zelenskiu turėjo produktyvų pokalbį apie padėtį vietoje, Šveicarijos humanitarinę pagalbą ir Ukrainos atstatymą. Šveicarijos nacionalinis transliuotojas RTS pranešė, kad susitikimas truko 25 minutes.

Jie taip pat aptarė užblokuotą turtą, Šveicarijos vaidmenį minų šalinimo srityje ir šalies poziciją dėl ginklų reeksporto, RTS sakė A. Bersetas.

„Manau, kad ukrainiečiai labai gerai supranta Šveicarijos poziciją ir vaidmenį“, – teigė jis ir pridūrė, kad yra pasirengęs bet kada vykti į Ukrainą.

„Taikome savo įstatymus. Nuo pat pradžių parodėme, kad nesame abejingi tam, kas vyksta, esame tvirtai įsipareigoję kartu su Ukraina, – kalbėjo šveicaras. – Šiandien svarbiausia būti vieningiems, nesitaikstyti su tuo, kas vyksta Rytų Ukrainoje, ir su tuo, kad viena šalis eina prieš kitą.“

Gairės: Šveicarija, ginklų reeksportacija, ginklai Ukrainai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS