Taikos derybos „Ženeva II“: tunelio gale šviesos dar nematyti | kl.lt

TAIKOS DERYBOS „ŽENEVA II“: TUNELIO GALE ŠVIESOS DAR NEMATYTI

Šveicarijoje šiandien prasidedant taikos deryboms dėl konflikto Sirijoje, pačioje pilietinio karo draskomoje šalyje susitaikymu beveik nekvepia. Damaskas atvirai pareiškė: "Nieko nesitikėkite."

Šveicarijoje šiandien prasidedant taikos deryboms dėl konflikto Sirijoje, pačioje pilietinio karo draskomoje šalyje susitaikymu beveik nekvepia. Damaskas atvirai pareiškė: "Nieko nesitikėkite."

Paliaubos – tik dėl akių

Šiauriniame Damasko priemiestyje Barzeh kovos virė 15 mėnesių. Kaip ir kitose šalies dalyse, taikūs protestai po to, kai vyriausybė bandė jėga juos numalšinti, peraugo į ginkluotus susirėmimus. Bet šis priemiestis ypatingas tuo, kad jo senojoje dalyje gyvena musulmonai sunitai, o ant Kasijuno kalno – alavitai, lojalūs prezidentui Basharui al Assadui.

Vyriausybės pajėgos nuo šio kalno leido artilerijos sviedinius ir raketas į Barzeh ir kitus rajonus. Senoji priemiesčio dalis smarkiai nukentėjo nuo bombardavimų, grobimų ir žudymų, kuriuos vykdė vadinamieji liaudies komitetai, žinomi kaip Nacionalinė gynybos armija, sudaryta daugiausia iš alavitų.

Bet šiandien priemiestyje tvyro paliaubos, vyriausybei mėnesio pradžioje pasiekus susitarimą su ginkluota opozicija – Laisvąja Sirijos armija. Ši grąžina užgrobtus tankus ir kitą sunkiąją karo techniką, o už tai gavo teisę atlikti priemiesčio policijos vaidmenį.

Šeimos, kurios buvo priverstos bėgti, gali grįžti namo, vyriausybė žada paleisti sulaikytus kovotojus. Barzeh kontrolės postuose vyriausybės ir opozicijos pajėgos, ilgus mėnesius žudžiusios vienos kitas, dabar budi kartu, valgo tą patį maistą.

Bet Barzeh priemiestis tapo išimtimi vien todėl, kad turi didelę strateginę reikšmę. Per jį driekiasi kelias į Latakijos uostą, kur vyriausybė turi pristatyti savo cheminių ginklų atsargas, – šios galiausiai turės būti sunaikintos pagal tarptautinį susitarimą.

Marinimo taktika

Likusioje šalies dalyje, kaip skelbia aktyvistai, vyriausybė laikosi marinimo taktikos – verčia opoziciją pasiduoti, blokuoja maisto tiekimą į jos kontroliuojamus rajonus.

Daugiau nei 50 civilių, tarp kurių yra ir vaikų, žuvo nuo bado Jarmuke, palestiniečių pabėgėlių stovykloje pietinėje Damasko dalyje. Vakariniame Muadhamijos rajone opozicija neatlaikė blokados ir pasidavė.

Paliaubos Barzeh priemiestyje labai svarbios vyriausybei, kuri prieš taikos derybas Ženevoje norėjo pademonstruoti, kad yra pajėgi pasiekti taiką be tarptautinio įsikišimo. B.al Assadas nenori savo šalyje matyti Jungtinių Tautų (JT) taikdarių. Tai Didžiosios Britanijos transliuotojui BBC sakė JT pareigūnas, pageidavęs likti nežinomas.

Trauktis nė negalvoja

Derybose Šveicarijoje Sirija nori kalbėti apie kovą su teroristais, kaip B.al Assado režimas vadina ginkluotą opoziciją, bet ne apie valdžios perdavimą.

Sirijos prezidentas aiškiai pareiškė, kad neketina nei palikti posto, nei skirti pereinamosios vyriausybės (to tikisi opozicija ir ją remiančios valstybės). Maža to, B.al Assadas nusiteikęs dalyvauti šiemet numatytuose Sirijos prezidento rinkimuose.

"Po to, kai susitarimas dėl cheminio ginklo panaikintas, prezidentas B.al Assadas vėl pelno pripažinimą ir tampa svarbiu žaidėju. Jis yra vienintelis, pajėgus atlikti šią misiją, tai kodėl jis turėtų nusileisti?" – BBC sakė Sirijos režimui artimas analitikas.

Susės prie derybų stalo

Daugiau nei 30-ies pasaulio valstybių ir tarptautinių organizacijų atstovai šiandien atvyks į Šveicariją dalyvauti konferencijoje "Ženeva II". Joje bus ieškoma būdų užbaigti jau trečius metus vykstantį pilietinį konfliktą Sirijoje, kuris nusinešė daugiau nei 100 tūkst. gyvybių ir išvijo iš namų beveik 10 mln. žmonių. Po ilgų tarpininkų įkalbinėjimų Sirijos vyriausybės ir opozicijos delegacijos susės prie derybų stalo, bet jų pozicijos yra tokios tolimos, kad rimtų rezultatų iš šios konferencijos mažai kas tikisi.

"Nesitikėkite nieko iš "Ženevos II". Nei "Ženeva II", nei "Ženeva III", nei "Ženeva X" neišspręs krizės Sirijoje. Sprendimas jau prasidėjo, ir jis tęsis per valstybės karines pergales", – konferencijos išvakarėse pareiškė Sirijos nacionalinio susitaikymo reikalų ministras Ali Haidaras.

Gairės: Sirija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS