Taivanas atsisako Kinijos pareigūnams išduoti leidimus atvykti į turizmo parodą | kl.lt

TAIVANAS ATSISAKO KINIJOS PAREIGŪNAMS IŠDUOTI LEIDIMUS ATVYKTI Į TURIZMO PARODĄ

  • 1

Taivanas atmetė Kinijos turizmo sektoriaus atstovų prašymus įvažiuoti į salą, kad šie galėtų sudalyvauti kitą mėnesį joje vyksiančioje tarptautinėje kelionių mugėje, ketvirtadienį pranešė valdžios institucijos, motyvuodamos dabartine įtempta situacija.

Kinija savivaldų demokratinį Taivaną laiko savo teritorijos dalimi ir yra pažadėjusi vieną dieną jį susigrąžinti, prireikus – jėga. Politinė įtampa ir COVID-19 pandemijos sukeltas sienų uždarymas itin pakenkė jų santykiams.

Spalį Taivanas vėl atvėrė sienas daugumai turistų, tačiau keliautojams iš žemyninės Kinijos dalies vis dar draudžiama atvykti. Sala taip pat neleidžia iš savo teritorijos į Kiniją rengti turistinių grupinių kelionių, nors pavieniai keliautojai gali tai daryti laisvai.

Taibėjaus tarptautinės vasaros kelionių parodos organizatoriai pakvietė už Kinijos provincijos vietovių turizmą atsakingus pareigūnus, tačiau atsižvelgus į bendrą situaciją Taivano sąsiauryje jų paraiškos buvo atmestos, ketvirtadienį pranešė Nacionalinė imigracijos agentūra.

„Kyla abejonių dėl jų dalyvavimo būtinumo, skubumo ir nepakeičiamumo, todėl jų paraiškos nepatvirtinamos“, – sakoma pranešime.

Taivano žemyninių reikalų taryba, sprendžianti santykių su Kinija klausimus, teigė, kad leidimus atvykti buvo atsisakyta išduoti apie 70 pareigūnų. Tačiau mugėje vis tik turi dalyvauti beveik 200 Kinijos turizmo atstovų, sakė tarybos atstovas spaudai Jan Jyh-horngas (Džan Džihorngas).

Savo ruožtu Kinijos Taivano reikalų biuras trečiadienį sukritikavo Taibėjų dėl grupinių kelionių iš Taivano apribojimų.

„Jie turėtų atsižvelgti į daugumos Taivano gyventojų ir turizmo pramonės pageidavimus bei lūkesčius ir panaikinti nepagrįstus grupinių kelionių apribojimus“, – sakė biuro atstovė Zhu Fenglian (Džu Fenglian).

Ji pridūrė, kad Taivanas taip pat turėtų sudaryti sąlygas abiejų pusių ryšiams turizmo industrijoje.

Tačiau Jan Jyh-horngas ketvirtadienį pareiškė, kad nuo tada, kai Kinija sausį vėl atvėrė sienas, pasitaikė atvejų, kai taivaniečiai susidūrė su įvairaus pobūdžio priekabiavimu, sulaikymu ir nedraugišku elgesiu.

„Nuo šių metų pradžios yra žmonių, kurie liko dingę be žinios ir nebuvo paleisti arba buvo išsiųsti atgal tais pačiais skrydžiais“, – sakė jis, atsisakydamas pateikti tokių atvejų skaičių. Atstovas pridūrė, kad mokslininkai ir ekspertai vis dažniau išreiškia susirūpinimą dėl kelionių į Kiniją dalyvauti seminaruose ar susitikimuose.

„Tikrai tikimės, kad žemyninė Kinija kuo greičiau pagerins kelionių sąlygas“, – teigė Jan Jyh-horngas.

Balandį pranešta, kad besilankydamas Šanchajuje dingo Kinijoje gimęs ir Taivane gyvenantis leidėjas Li Yanhe (Li Janhė), kurio leidykla išleido Kinijos komunistų partiją kritikuojančių knygų.

Vėliau Pekinas patvirtino, kad dėl jo atžvilgiu pradėtas tyrimas dėl pavojaus nacionaliniam saugumui.

Nuo 2016 metų, kai Taivane į valdžią atėjo prezidentė Tsai Ing-wen (Cai Ingven), nepripažįstanti Kinijos pretenzijų į salą, čia smarkiai sumažėjo kinų turistų srautas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

man atrodo galėjo įsileisti

tik iš anksto pasirašant sutartį kaip žemyninės Kinijos delegacija Taivanyje elgsis ir ką reklamuos. Apie žemyninę Kiniją gali kalbėt ką nori, reklamuoti, išskyrus Taivaną.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS