Taivano prezidentė priėmė JAV kongresmenų delegaciją | kl.lt

TAIVANO PREZIDENTĖ PRIĖMĖ JAV KONGRESMENŲ DELEGACIJĄ

  • 0

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen (Cai Ingven) pirmadienį priėmė JAV Kongreso narių delegaciją, Vašingtonui toliau demonstruojant paramą demokratiškai valdomai salai, kurią Kinija laiko savo teritorija.

Taivaniečių žiniasklaida parodė, kaip delegacija atvyko derybų, tačiau susitikimo detalės iš karto nebuvo paskelbtos.

Tokia žinia nuskambėjo po neseniai įvykusio JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelousi) panašaus vizito saloje, papiktinusio Kiniją. Pekinas prie Taivano krantų vėliau surengė didžiules pratybas, pakursčiusias nuogąstavimus, kad gali kilti ginkluotas konfliktas.

Kongresmenai atvyko iš anksto neskelbto dviejų dienų trukmės vizito, Kinijai pasiuntus karo laivų, raketų ir reaktyvinių lėktuvų į vandenis ir oro erdvę aplink Taivaną, kurį kinų lyderiai žada vieną dieną užgrobti.

Penkių narių delegacijai vadovauja senatorius demokratas Edas Markey (Edas Markis). Tarp atvykusių politikų yra dar trys JAV demokratai ir viena Respublikonų partijos narė.

Pasak Vašingtono faktinės ambasados saloje, pagrindinis vizito tikslas – aptarti prekybos, regiono saugumo ir klimato kaitos kalsimus.

Pirmadienį svečiai dalyvavo bankete Taivano užsienio reikalų ministerijoje.

Ministerija pasveikino šį vizitą kaip dar vieną Taibėjaus ir „Kinijos grasinimų ir gąsdinimo nebijančio“ Vašingtono draugystės ženklą.

Tačiau ši JAV kongresmenų kelionė išprovokavo dar vieną aštrų Pekino atsaką. Kinija jau sumažino savo pratybų mastą, bet ir toliau tęsia karinį patruliavimą Taivano sąsiauryje.

Atvykus Amerikos įstatymų leidėjams, kinų valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ sekmadienį paskelbė komentarą su antrašte „JAV politikai turėtų liautis žaisti su ugnimi Taivano klausimu“.

Tie JAV politikai, kurie Taivano klausimu žaidžia su ugnimi, turėtų pamiršti savo saviapgaulę.

Komentare Amerikos politikai vadinami oportunistais, galvojančiais apie savo politinius interesus artėjant lapkritį vyksiantiems kadencijos vidurio rinkimams.

„Tie JAV politikai, kurie Taivano klausimu žaidžia su ugnimi, turėtų pamiršti savo saviapgaulę“, – pabrėžė agentūra.

„Kalbant apie pagrindinius Kinijos interesus, nėra vietos kompromisams ar nuolaidoms“, – pridūrė ji.

Taibėjus apkaltino Pekiną pasinaudojus N. Pelosi vizitu kaip pretekstu surengti įsiveržimo repeticiją.

Kinijos komunistų partija niekada nevaldė Taivano, bet grasina, prireikus, panaudoti jėgą salai užimti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS