Talibanas iki sausio pabaigos ketina pasirašyti taikos susitarimą su JAV | kl.lt

TALIBANAS IKI SAUSIO PABAIGOS KETINA PASIRAŠYTI TAIKOS SUSITARIMĄ SU JAV

  • 1

Talibanas tikisi pasiekti susitarimą dėl JAV pajėgų patraukimo iš Afganistano iki sausio pabaigos. Grupuotė taip pat yra pasirengusi sumažinti karinių operacijų mastą iki susitarimo pasirašymo, teigia Talibano atstovas Suhailas Shaheenas.

„Sutarėme sumažinti karinių operacijų mastą likus kelioms dienoms iki taikos susitarimo su Jungtinėmis Valstijomis pasirašymo“, – Pakistano dienraščiui „Dawn“ sakė S. Shaheenas.

Pasak jo, Talibanas teigiamai vertina galimybes pasiekti susitarimą su Vašingtonu iki mėnesio pabaigos, o karinių operacijų masto sumažinimas esą reiškia ir tai, kad talibai rečiau taikysis į Afganistano pajėgas.

„Dabar tai kelių dienų reikalas“, – sakė vyriausiasis Talibano atstovas.

Vašingtonas jau kelias savaites ragina kovotojus sumažinti išpuolių mastą. Tai yra JAV keliama sąlyga deryboms dėl susitarimo, pagal kurį amerikiečių pajėgos pradėtų pasitraukimą iš Afganistano po beveik du dešimtmečius trukusio karo.

Talibanas ir JAV dėl susitarimo derasi jau metus. Rugsėjį jau atrodė, kad susitarimas pasiektas, tačiau prezidentas Donaldas Trumpas netikėtai atšaukė derybas esą dėl talibų išpuolių.

Gruodį Katare buvo atnaujintos derybos, tačiau jos ir vėl buvo sustabdytos po išpuolio netoli Bagramo karinės bazės, kurioje dislokuoti JAV kariai.

Manoma, kad bet kokį JAV ir Talibano susitarimą sudarys du kertiniai įsipareigojimai: amerikiečių karių pasitraukimas iš Afganistano ir Talibano pažadas nesuteikti užuovėjos džihadistams. Susitarimą dar turės galutinai patvirtinti pats D. Trumpas.

JAV į Afganistaną prieš 18 metų įsiveržė dėl Talibano ryšių su „Al-Qaeda“ teroristais.

Tikimasi, kad JAV ir talibų susitarimas leis pradėti ir Afganistano vidaus grupių derybas.

Daugelis apžvalgininkų sutinka, kad karinėmis priemonės konflikto užbaigti neįmanoma, o vienintelis kelias ilgalaikės taikos Afganistane link yra susitarimas tarp Talibano ir JAV remiamos Kabulo vyriausybės.

Iki šiol Talibanas nesutiko derėtis su Afganistano vyriausybe, kurią talibai laiko neteisėta, taip sukeldami nerimą, kad išpuoliai tęsis, nepriklausomai nuo susitarimo su amerikiečiais.

GALERIJA

  • Talibanas iki sausio pabaigos ketina pasirašyti taikos susitarimą su JAV
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ieskokite Gudruciai

Nieko nebus,musulmonines valstybes valdomos ne demokratine tvarka o tik kietos rankos,diktaturos ar kit,paminekit nors viena demokratine musulmonine valstybe,Turkija ir ta turi savo pusiau diktatoriu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS