Talibanas uždarė švedų vadovaujamas afganų sveikatos priežiūros įstaigas | kl.lt

TALIBANAS UŽDARĖ ŠVEDŲ VADOVAUJAMAS AFGANŲ SVEIKATOS PRIEŽIŪROS ĮSTAIGAS

Afganistane dirbanti švedų nevyriausybinė organizacija trečiadienį pranešė, kad Talibanas privertė uždaryti 42 jos vadovaujamas sveikatos priežiūros įstaigas rytinėje Vardako provincijoje.

Talibanas šiuo metu kontroliuoja beveik pusę Afganistano ir dabar yra galingiausias nuo 2001 metų spalio, kai buvo surengta JAV vadovaujama invazija.

Ne pelno organizacijos „Svenska Afghanistankommitten“ („Švedų komitetas Afganistanui“, SCA) atstovas Parwizas Ahmadas Faizi (Parvizas Ahmadas Faizis) sakė, kad įstaigos buvo uždarytos afganų pajėgoms praėjusią savaitę surengus reidą SCA klinikoje Daimirdado rajone. Kariai ieškojo įtariamų Talibano kovotojų.

Per reidą žuvo du darbuotojai – apsaugininkas ir laboratorijoje dirbęs žmogus, ir dar du žmonės, naujienų agentūrai AP sakė SCA programų direktorius Ahmadas Khalidas Fahimas (Ahmadas Chalidas Fahimas). Penktas žmogus yra dingęs.

Sukilėliai susisiekė su darbuotojais ir nurodė organizacijai užsidaryti, pridūrė A. Kh. Fahimas. Pasak jo, tai paveiks sveikatos apsaugos paslaugas maždaug 6 tūkst. pacientų, pirmiausia moterų ir vaikų.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas) patvirtino, kad minimos medicinos įstaigos uždaromos.

Toje pačioje švedų vadovaujamoje medicinos įstaigoje Daimirdade 2016 metais buvo surengtas bendras afganų ir užsienio pajėgų reidas, sakė A. Kh. Fahimas. Tuomet žuvo trys žmonės, SCA pareikalavo tyrimo, bet jokių rezultatų niekada nebuvo paskelbta.

„Prašome afganų vyriausybės tuojau pat pateikti mums atsakymą, kodėl buvo užpulta sveikatos priežiūros įstaiga“, – sakė A. Kh. Fahimas.

Švedų organizacija, kuri Afganistane dirba daugiau kaip 30 metų, turi 77 sveikatos priežiūros įstaigas šešiuose iš devynių Vardako rajonų. Uždarius 42 įstaigas, skaičius sumažėja daugiau kaip dvigubai.

Švedijoje SCA direktorius Afganistanui Sonny Manssonas (Sonius Mansonas) naujienų agentūrai AP sakė, jog Talibanas grasino darbuotojams, kad jeigu jie neuždarys įstaigų, sulauks „pasekmių sau ir savo šeimoms“.

„Vienodai gydome visus, kuriems reikia medicininės priežiūros, nepriklausomai nuo to, kas jie yra. Visi, kuriems reikia pagalbos, ją gauna“, – sakė S. Manssonas ir pridūrė, kad uždarytos įstaigos yra Talibano kontroliuojamoje teritorijoje, o kitos įstaigos, esančios vyriausybės kontroliuojamose provincijos dalyse, dirba toliau.

S. Manssonas atmetė pareiškimus, kad Talibanas SCA klinika Daimirdade naudojosi kaip prieglobsčiu ir kad tai galėjo išprovokuoti afganų pajėgų reidą.

Pasak S. Manssono, jo organizacija informavo afganų vyriausybę apie uždarymą, bet pareigūnai nieko nepadarė, tik pripažino situaciją ir „apgailestavo, kad tai vyksta“.

„Tačiau jokių jų veiksmų nematėme“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

To anonimus

Gydykis, kitu atveju izoliuos.

Anonimas

Grazuoliukai.

Anonimas

Tose ligoninese dirba Amerikos okupantu svediski bybciulpiai kurie perduoda zinias jeigu ligonineje gydomi Afganistano PARTIZANAI.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS