Kokią dabar moderniai ginkluotą armiją turės talibų kovotojai? | kl.lt

KOKIĄ DABAR MODERNIAI GINKLUOTĄ ARMIJĄ TURĖS TALIBŲ KOVOTOJAI?

  • 8

Po dviejų dešimtmečių karo su amerikiečių pajėgomis, perėmęs Afganistano kontrolę, Talibanas susirinko ir visą JAV karinę įrangą, kuri buvo skirta žlugusios vyriausybės pajėgoms.  Kokią dabar moderniai ginkluotą armiją turės talibų kovotojai, „Info diena“ kalbino buvusį krašto apsaugos viceministrą Edviną Kerzą.

„Jeigu žiūrint vien į karių skaičių, kuris vienais ar kitais duomenimis yra apie 300 tūkst., ir nepamirštant virš 100 tūkst. policijos pareigūnų, jau galima suskaičiuoti, kad kiekvienas iš jų turi mažiausiai po ginklą – tai yra 400 tūkst. rimtų vakarietiškų ginklų. Nekalbant apie karines bazes, sunkiąją ginkluotę. Mano galva, nereikėtų pamiršti ir dar svarbesnio turto: taktikos, mokymų, specifikos, nes juk mūsų instruktoriai, NATO instruktoriai mokė Afganų kariuomenę“, – sakė E. Kerza.

Anot jo, neabejotina, kad dalis afganų kariuomenės pereis į sukilėlių pusę ir taps jų kariuomene: „Tuo net nereikėtų abejoti, kadangi didelio pasirinkimo jie neturi. Talibanas nėra labai jau demokratiška jėga ir ten didelio pasirinkimo neduos. Tam, kad tavęs neapmėtytų akmenimis, tam, kad nepersekiotų tavo šeimos, tu turi pasirinkti „teisingą“ kryptį ir tai, kad nebuvo iššautas nė vienas šūvis, visiškai aišku, kokią kryptį afganų kariai renkasi – prisidėti prie Talibano“.

Kaip teigė E. Kerza, Amerika neturi jokių šansų susigrąžinti savo ginkluotę: „Kadangi Talibai jau pilnai dominuoja, ginkluotė buvo palikta būtent afganų kariuomenei. Tikslų ir logistikos operacijų suplanuota nebuvo, o tai yra labai sudėtingi ir brangiai kainuojantys instrumentai. Paprastai ginkluotė paliekama mūšio lauke, nes pigiau ją palikti ten negu parsigabenti namo. Kita vertus, kaip ir patys sąjungininkai sakė, nesitikėjo, kad bus toks greitas perėmimas visų procesų. Nors man tai labiau panašu į gerai suplanuotas vestuves, kurias kažkas labai gražiai režisavo, mokėsi, prasitestavo ir po to palaipsniui įgyvendino“.

„Turbūt naivu būtų manyti, kad žvalgybos, tiek NATO, tiek amerikiečių, neįspėjo vadovybės apie susitarimus ir apie ruošiamą perėmimą. Juolab kad ne paslaptis, kad tuos pačius talibus ilgus metus ruošė. Net tik talibus, bet ir kaimyninėse valstybėse, tiek pati Rusija ir Kinija, nemenką indėlį pridėjo ruošdamiesi šitoms operacijoms. Matyt, politinėje darbotvarkėje ar politiniame dialoge negali naudoti kažkokių pasiteisinimų ir sakyti, kad „taip, mes žinojom, bet nepasiruošėm“. Iš kitos pusės, dažnai spec. tarnybų, žvalgybų ataskaitos lieka ne iki galo gerai suprastos politikų“, – aiškino buvęs krašto apsaugos ministras.

Anot jo, neilgai truks, kol talibai išmoks naudotis modernia karine įranga: „NATO instruktoriai jau apmokė afganus ir vienas iš jų, neabejoju, pereis į talibų pusę ir bus instruktoriai, kurie sėkmingai mokys naudotis ta ginkluote. Kita vertus, tai nebus vienintelė ginkluotė, kadangi Kinija ginklavimosi varžybose yra smarkiai įsibėgėjusi ir turi gausybę alternatyvių ir pažangių technologijų ir ginkluotės. Tikrai, manau, be problemų apmokys likusią afganų dalį“.

Esą būsimos talibų kariuomenės skaičiai – įspūdingi. „Tikėtina, kad bent pusė, 50 proc. karių, policininkų ir kitų struktūrų karių ar pareigūnų prisidės prie 70 tūkst. kariuomenės. Tai yra įspūdingas skaičius ir reta NATO valstybė gali pasigirti tokiomis pajėgomis, o dar ir apginkluotomis ir apmokytomis“, – sakė E. Kerza.

„Tai tampa centru visų įvykių ir galios. Galios, kurioje susitinka Rusija, Kinija ir arabų pasaulis, kuris gyveno dar XIV–XVI amžiuose. Vienareikšmiškai, vienokios ar kitokios pasekmės yra jau šiandien. Ne veltui Indija pergyvena, kitos valstybės jau mezga santykius su Talibanu, nes supranta, kad turi „kitokį“ kaimyną“, – teigė pašnekovas.

Tai tampa centru visų įvykių ir galios. Galios, kurioje susitinka Rusija, Kinija ir arabų pasaulis, kuris gyveno dar XIV–XVI amžiuose.

Pasak E. Kerzos, gali būti, kad ginklai atsidurs ir kontrabandoje: „Visiškai pagrįsta prielaida, net neabejoju, kad nemaža dalis tos ginkluotės keliaus po kalnus, slėnius – atsidurs ir kituose žemynuose, teroristinėse organizacijose ar diktatūrų valdomose valstybėse, kadangi vyksta absoliutus chaosas ir tikėti, kad kas nors ką nors inventorizuoja, saugo patikimai ir kontroliuoja, būtų pernelyg naivu“.

„Ne veltui ir Amerikos prezidentas labai aiškiai leido suprasti, kad jo darbotvarkė pasikeitė, amerikiečių darbotvarkė pasikeitė, galių pusiausvyra tame regione kito. Žinoma, kad 20 metų labai aiškiai parodė, kad tikslai buvo per platūs. Atėjome su viena misija, išplėtėme iki demokratijos įdiegimo, kariuomenių apmokymo, vakarietiškų vertybių diegimo... ir paskendom. Paskendome džiunglėse, iš kurių dabar džiaugiamės, kad nešame sveiką kailį. Ten tikrai gali dominuoti tie, kurie moka sieti chaosą, kurie moka gyventi urvuose, kalnuose, kuriems visiškai nerūpi demokratinės vertybės, laisvės ir žmonių teisės“, – kalbėjo buvęs ministras.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

bet

cia jiems bus ne su asiliukais jodineti be teisiu...

pilietis

Keliems vatiniams rašantiems apie nurašytą techniką mūsų kariuomenėje galiu pasakyti , kad jūs neapsišvietę , kvaili, kremliniai troliai, kurie melavo ir meluoja, nes tiesa jums svetima. Dabar bukiems kremliniams-išdavikams priminsiu tik kelis paskutinius ginklus , kuriuos įsigijo mūsiškai [ kaip sakote "iš šroto" ]. . Tai naujausi ir geriausi savo klasėje , tik ką iš gamyklos gauti lengvieji tankai-bokseriai "Vilkai" [ Vokietija ], visureigiai, kuriuos dar gamina ir gabenami į Lietuvą [ prieš porą dienų demonstruoti. Gavom jau 50 vnt. dar apie 150 gausim ], didelis kiekis naujausių automatinių ginklų, naktinių matymo prietaisų, iš Norvegijos įsigyta naujausia priešlėktuvinės gynybos sistemos, kurių turi tik kelios NATO šalys.... Galėčiau , dundukai, vardinti ir vardinti iš "jūsų šroto" gautų ginklų pavadinimus. Ane asilėliai-liurbiai ?

Anonimas

Malaciai-pagaliau isvijo amerikiecius.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS