TATENA: Iranas nieko nelaimės, jei nutrauks patikrinimus branduoliniuose objektuose | kl.lt

TATENA: IRANAS NIEKO NELAIMĖS, JEI NUTRAUKS PATIKRINIMUS BRANDUOLINIUOSE OBJEKTUOSE

Iranas nieko nelaimėtų, jei nebeleistų tarptautiniams specialistams tikrinti šalies branduolinių objektų, pirmadienį naujienų agentūrai AFP pareiškė JT branduolinės energetikos priežiūros tarnybos vadovas.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinis direktorius Rafaelis Grossi, reaguodamas į Irano parlamentarų raginimus nutraukti patikrinimus po Teherano branduolinę karinę programą įkūrusio mokslininko nužudymo, pabrėžė, jog „esminga suteikti pasauliui būtinų ir įtikimų garantijų, kad branduolinė programos nenukrypsta karinių poreikių link“.

„Suprantame pasipiktinimą, bet visgi akivaizdu, kad niekas, pradedant Iranu, nieko nelaimėtų, jei būtų mažinamas, ribojamas ar pertraukinėjamas darbas, kurį atliekame kartu“, – nurodė jis.

R. Grossi patvirtino, jog TATENA dar nesulaukė iš Irano valdžios jokio signalo, kad žuvus branduolinės fizikos specialistui Mohsenui Fakhrizadeh kaip nors keisis branduolinių kompleksų patikrinimų tvarka.

Irano parlamentas sekmadienį pareikalavo sustabdyti šalies branduolinių objektų tarptautines inspekcijas, leisdamas suprasti, kad šiitiška respublika yra pasiruošusi nusigręžti nuo dar vieno svarbaus įsipareigojimo, prisiimto pagal 2015 metais sudarytą branduolinį susitarimą su galingosiomis šalimis.

„Tai nėra pirmas kartas, kai parlamentarai pasisako taip ar labai panašiai“, – atkreipė dėmesį R. Grossi.

„[Lig šiol] nesulaukėme jokių signalų, kad bus varžomas ar ribojamas jų bendradarbiavimas su mumis, – pažymėjo TATENA vadovas. – Nematau pagrindo manyti, kad taip bus dabar.“

Praėjusį penktadienį viename greitkelyje netoli Teherano nužudytas M. Fakhrizadeh buvo palaiduotas pirmadienį.

„Leiskite man pasakyti, kad neapkenčiame bet kokio smurto, esame tarptautinė taikos ir saugumo organizacija“, – pareiškė R. Grossi.

M. Fakhrizadeh nužudymas sukėlė naują pavojų diplomatinėms pastangoms išsaugoti 2015-aisiais sudarytą branduolinę sutartį, pradėjusią byrėti iš jos prieš dvejus metus pasitraukus Jungtinėms Valstijoms.

Pirmadienį taip pat buvo paskelbta, kad likusios susitarimo šalys – Iranas, Prancūzija, JK, Vokietija, Rusija ir Kinija – gruodžio 16 dieną susitiks derybų Vienoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS