TATENA ragina Rusiją ir Ukrainą susitarti dėl branduolinio saugumo | kl.lt

TATENA RAGINA RUSIJĄ IR UKRAINĄ SUSITARTI DĖL BRANDUOLINIO SAUGUMO

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas pirmadienį išreiškė viltį, kad Maskva ir Kyjivas artimiausiomis valandomis sutiks su jo pasiūlymu aptarti branduolinį saugumą, Rusijai Ukrainoje užėmus didžiausią Europos atominę elektrinę.

Šis mūšis sukėlė „beprecedentį branduolinės avarijos pavojų“ ir tai jokiomis aplinkybėmis neturėtų pasikartoti, sakė TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis).

R. Grossi penktadienį pasisiūlė nuvykti į Černobylį derėtis su Kyjivu ir Maskva dėl Rusijos užpultos Ukrainos branduolinių objektų saugumo užtikrinimo.

Jis kalbėjo Rusijos pajėgoms anksčiau penktadienį po mūšio su ukrainiečių pajėgomis užėmus Zaporižios atominę jėgainę Ukrainos pietryčiuose. Per mūšį elektrinės komplekse kilo gaisras, sunerimta dėl branduolinės avarijos grėsmės.

Vasario 24-ąją invaziją pradėję Rusijos kariai tą pačią dieną jėga perėmė Černobylio atominės elektrinės teritorijos kontrolę.

Černobylio AE, esančioje Ukrainos šiaurėje netoli sienos su Baltarusija, 130 km į šiaurę nuo Kijevo, 1986 metų balandžio 26-ąją įvyko didžiausia pasaulyje branduolinė katastrofa – atliekant saugos bandymą sprogo elektrinės 4-asis reaktorius. Tuomet pakilęs radioaktyvių dulkių debesis nuslinko virš Europos.

2016 metų lapkritį virš sprogusio reaktoriaus pastatytas milžiniškas naujas apsauginis gaubtas, turintis apsaugoti nuo tolesnio radioaktyvių medžiagų nuotėkio ir dešimtmečiams užtikrinti Europos žmonių saugumą.

„Neturėtume gaišti laiko“, – sakė R. Grossi reporteriams, pradėjęs Vienoje įsikūrusios savo vadovaujamos Jungtinių Tautų agentūros Valdytojų tarybos eilinį pasitarimą.

„Mums reikia sutartų aiškių gairių, kas turėtų būti padaryta. Todėl tikiuosi, kad mano konsultacijos artimiausiomis valandomis bus sėkmingos“, – pažymėjo jis.

Pasak R. Grossi, Rusija informavo jį norinti susitikti kur nors kitur, ne Černobylyje.

„Tai bus konsultacijų proceso dalis, – sakė jis. – Darbas vyksta saugiai, bet yra labai daug klausimų dėl galimybių tai palaikyti daug ilgiau, jei to kažkaip neparemsime.“

Anksčiau pirmadienį pradėdamas TATENA Valdytojų tarybos ketvirčio pasitarimą, R. Grossi sakė, kad per pastato Zaporižios atominės elektrinės komplekse apšaudymą ir ten kilusį gaisrą „vos vos“ išvengta blogiausio.

TATENA nariams jis pasakė: „Karinės operacijos Ukrainos atominėse elektrinėse sukėlė beprecedentį branduolinės avarijos pavojų... Tokia situacija jokiomis aplinkybėmis negali pasikartoti.“

Išreikšdama „didelį susirūpinimą“, TATENA sekmadienį paskelbė Ukrainą informavus, kad komunikacija su Zaporižios elektrine sutriko ir kad jos vadovybei dabar įsakinėja Rusijos pajėgų vadas.

Sekmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas patikino Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emaniuelį Makroną) dėl „fizinio ir branduolinio saugumo“ Zaporižios elektrinėje, pareiškė Kremlius.

Ukrainoje yra keturios veikiančios atominės elektrinės, gaminančios maždaug pusę šaliai reikalingos elektros, taip pat yra branduolinių atliekų saugyklų, įskaitant vieną Černobylyje.

 

Gairės: TATENA, karas Ukrainoje, branduolinis saugumas, Rusija, Rafaelis Grossi
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS