Teismas: JAV privalo panaikinti „humanitarines“ sankcijas Iranui | kl.lt

TEISMAS: JAV PRIVALO PANAIKINTI „HUMANITARINES“ SANKCIJAS IRANUI

  • 0

Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) trečiadienį nusprendė, kad Jungtinės Valstijos privalo panaikinti Iranui taikomas sankcijas, kurios veikia humanitarinių prekių importą ir paslauų, susijusių su civiline aviacija, teikimą.

Teismas vienbalsiai nusprendė, kad Vašingtonas „turi savo pasirinktu būdu panaikinti bet kokias kliūtis, kilusias“ atnaujinus sankcijas, vaistų ir medicininių įrenginių, maisto ir žemės ūkio prekių bei atsarginių dalių ir įrangos, reikalingos užtikrinti civilinės aviacijos saugumą, eksportui į Iraną, nurodė teisėjas Abdulqawi Ahmedas Yusufas (Abdulkavis Ahmedas Jusufas).

Kaltindamas Vašingtoną iraniečių ekonomikos „smaugimu“ Teheranas prašė Hagoje įsikūrusio teismo įsakyti JAV atšaukti baudžiamąsias priemones, kurios buvo įvestos po to, kai prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pasitraukė iš 2015-ųjų daugiašalio susitarimo dėl Irano branduolinės programos.

Nepaisydamas ilgalaikės nesantaikos su Jungtinėmis Valstijomis, liepą Teheranas iškėlė bylą remdamasis 1955-ųjų „draugystės susitarimu“, pasirašytu dar prieš Islamo revoliuciją Irane.

Vašingtonas yra griežtai pareiškęs teismui, kuris sprendžia Jungtinių Tautų valstybių narių ginčus, kad ši institucija neturi jurisdikcijos nagrinėti Teherano iškeltos bylos, nes ji siejama su nacionalinio saugumo klausimais. JAV turėtų ginčyti TTT jurisdikciją artimiausiuose posėdžiuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS