Ukraina nori aktyvesnio JAV vaidmens gesinant separatistinį konfliktą | kl.lt

UKRAINA NORI AKTYVESNIO JAV VAIDMENS GESINANT SEPARATISTINĮ KONFLIKTĄ

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pareiškė pageidaujantis didesnio Vašingtono vaidmens stengiantis išspręsti Rytų Ukrainoje tebesitęsiantį konfliktą su prorusiškais separatistais.

Kalbėdamas bendroje spaudos konferencijoje su Kijeve viešinčiu JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo (Maiku Pompėju), V. Zelenskis sakė per derybas su juo „išreiškęs viltį, kad JAV aktyviau įsitrauks į taikų sureguliavimą Rytų Ukrainoje ir Krymo deokupaciją“.

Ukrainos lyderis pasiūlė M. Pompeo, kad jo vadovaujamas Valstybės departamentas paskirtų atskirą atstovą šiems reikalams.

M. Pompeo savo ruožtu pareiškė, kad JAV parama Ukrainai yra „nesvyruojanti“.

„Šiandien esu čia su aiškia žinia: Jungtinės Valstijos mato, kad Ukrainos kova už laisvę, demokratiją ir klestėjimą yra narsi. Mūsų įsipareigojimas remti ją nesvyruos“, – per spaudos konferenciją sakė jis.

„JAV supranta, kad Ukraina yra svarbi šalis“, – pridūrė M. Pompeo. Šie jo žodžiai buvo akivaizdi užuomina į ankstesnius pranešimus, esą diplomatijos vadovas vienai JAV visuomeninio radijo NPR žurnalistei pareiškęs, kad amerikiečiams Ukraina nė kiek nerūpi.

M. Pompeo tapo aukščiausio rango JAV pareigūnu nuo prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) apkaltos proceso Vašingtone pradžios. Amerikos lyderis yra kaltinamas įšaldęs karinę pagalbą Kijevui, spausdamas Ukrainą pradėti antikorupcinį tyrimą jo potencialaus rinkimų varžovo demokrato Joe Bideno (Džo Baideno) atžvilgiu.

Vašingtonas buvo svarbus Kijevo sąjungininkas nuo 2014 metų Rytų Ukrainoje tęsiantis konfliktui su Maskvos remiamais separatistais. Jungtinės Valstijos teikė Ukrainai tiek karinę, tiek diplomatinę pagalbą.

V. Zelenskis nuo atėjimo į valdžią ėmėsi virtinės priemonių, turinčių padėti išspręsti konfliktą vadinamajame Donbaso regione.

M. Pompeo vadino Ukrainą „pylimu tarp laisvės ir autoritarizmo Rytų Europoje“. taip pat sakė, jog ši šalis yra „JAV eksporto auganti rinka“.

Gynybos bendradarbiavimas

Pasak diplomatijos vadovo, JAV nuo 2017 metų suteikė Ukrainai daugiau kaip milijardo dolerių vertės saugumo paramą.

„Tęsime finansinę paramą Ukrainos saugumui|, – sakė M. Pompeo.

V. Zelenskis irgi kalbėjo, kad Ukraina pasiruošusi plėsti bendradarbiavimą su JAV gynybos ir saugumo srityse, taip pat svarstyti galimybes įsigyti amerikietiškos ginkluotės.

„Ukraina pasiruošusi plėtoti naujų formų partnerystę su JAV saugumo srityje. Tai patvirtina ir pirmoji visų laikų sutartis dėl prieštankinių raketinių kompleksų „Javelin“ tiesioginio įsigijimo“, – sakė jis.

Prezidentas taip pat nurodė, kad su M. Pompeo tarėsi dėl Ukrainos karinių jūrų pajėgų sustiprinimo amerikietiškais „Island“ klasės patruliniais kateriais.

„Taip pat dėl Ukrainos oro erdvės gynybos stiprinimo – esame pasiruošę svarstyti galimybes įsigyti reikalingos ginkluotės“, – pridūrė jis.

V. Zelenskis sakė, kad Ukraina aktyviai bendradarbiauja su JAV modernizuojant šalies gynybos pramonę.

„Esu tikras, kad tai suteiks postūmį abiem pusėms naudingam bendradarbiavimui su pirmaujančiomis JAV gynybos sektoriaus bendrovėmis“, – pabrėžė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Faktas

Donbaso sukilėliai kovoja už savo laisvę, teises, nepaisant JAV ir vasalų spaudimo. Donbaso sukilėliai niekada nesutiks garbinti fašistų pakalikus, niekada neatsisakys savo gimtosios kalbos, neišduos savo artimųjų. Tad jie kovoja už tikrą laisvę ir nepriklausomybę

...

Bet ten kur JAV pasirodo,tuoj ir Rusija įsikiša...

gesintuvas

jooo...ta jie daryti moka...ypač kitose valstybėse???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS