Tūkstančiai ispanų protestavo prieš amnestiją katalonų separatistams | kl.lt

TŪKSTANČIAI ISPANŲ PROTESTAVO PRIEŠ AMNESTIJĄ KATALONŲ SEPARATISTAMS

  • 0

Dešimtys tūkstančių ispanų visoje šalyje dalyvavo demonstracijose, dešiniojo sparno partijoms paraginus protestuoti po to, kai socialistų vyriausybė pasiūlė amnestiją Katalonijos separatistams dėl nepavykusio 2017 metų bandymo paskelbti nepriklausomybę.

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) pasiūlė amnestiją, kad užsitikrintų pakankamą paramą naujai vyriausybei suformuoti labai politiškai susiskaldžiusioje šalyje.

Tačiau tai sukėlė pyktį tarp dešiniųjų, kurie amnestijos galimybę tiems, kas mėgino atsiskirti ir sukėlė šalyje didžiulę politinę krizę, laiko pasikėsinimu į teisinę valstybę.

Paraginus pagrindinei opozicinei konservatyviai Liaudies partijai (PP) ir jos sąjungininkams, 52 svarbiuose šalies miestuose susirinkę demonstrantai išreiškė nepritarimą šiam planui.

„Netylėsime tol, kol nebus surengti nauji rinkimai“, – žadėjo PP lyderis Alberto Nunezas Feijoo (Albertas Nunjesas Feichas), sakydamas kalbą Madride.

Liepą vykusiuose visuotiniuose rinkimuose laimėjo A. N. Feijoo partija, tačiau jai nepakako paramos vyriausybei suformuoti.

Po A. N. Feijoo nesėkmės P. Sanchezui teko bandyti suformuoti daugumą. Atrodo, kad su amnestijos pasiūlymu jam tai pavyks.

A. N. Feijoo teigė, kad klausimas, dėl kurio vyko sekmadienio protestai, rūpi toli gražu ne tik partijai, nes vien sostinės „Puerta del Sol“ aikštėje buvo susirinkę 80 tūkst. žmonių.

Eitynių dalyviai šaukė „Pedro Sanchezas turi atsistatydinti!“ ir laikė plakatus, raginančius nutraukti regioninę nelygybę. Kiti plakatai skelbė: „Sanchezai, tu skaldai valstybę“.

Netylėsime tol, kol nebus surengti nauji rinkimai.

„Už nugarų“

P. Sanchezas kitą savaitę, gavęs Katalonijos paramą, turėtų išlaikyti valdžią parlamente. Už jį turėtų balsuoti įstatymų leidėjai iš Katalonijos separatistų lyderio Carleso Puigdemont'o (Karleso Pudžemono) partijos.

C. Puigdemont'as po nepavykusio atsiskyrimo bandymo siekdamas išvengti baudžiamojo persekiojimo iš Ispanijos pabėgo į Belgiją.

Amnestijos pasiūlymas ir pasirengimas pradėti derybas dėl Katalonijos ateities P. Sanchezui pelnė griežtosios linijos Katalonijos separatistų partijos „Kartu už Kataloniją“ (Junts per Catalunya, JxC) paramą.

Konservatyvios opozicinės partijos ir Ispanijos teismų sistemos nariai dėl to dar labiau kritikuoja premjerą, o kai kurie iš jų apkaltino P. Sanchezą korupcija ir teisinės valstybės principo nepaisymu.

Madride vykusiame mitinge advokatė Laura Diaz Bordonado (Laura Dias Bordonado), apsigaubusi Ispanijos vėliava, sakė, kad jaučia ne tik „pyktį ir pasipiktinimą, bet ir baimę“ dėl vyriausybės ir separatistų aljanso.

Tuo metu 32 metų mokytojas Alberto (Albertas), kuris taip pat balsuoja už konservatorius, pasmerkė paktą, sudarytą, pasak jo, ispanams už nugarų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS