Tunise ir Jordanijoje – dideli protestai prieš Izraelį | kl.lt

TUNISE IR JORDANIJOJE – DIDELI PROTESTAI PRIEŠ IZRAELĮ

  • 1

Tunise ir Jordanijoje trečiadienį susirinko tūkstančiai palestiniečius remiančių protestuotojų, smerkiančių Vakarų paramą Izraeliui, kurį jie kaltina dėl mirtino smūgio Gazos ligoninei.

Antradienį per smūgį Gazos Ruožo ligoninei žuvo nuo 200 iki 300 žmonių, kaip praneša „Hamas“ kontroliuojamo Gazos Ruožo sveikatos ministerija.

„Hamas“ kaltina Izraelį dėl smūgio, kuris sukėlė pyktį visame arabų pasaulyje.

Izraelis teigė, kad tai „Islamo džihado“ kovotojai neteisingai paleido raketą.

Kai kurie protestuotojai Tunise prie Prancūzijos ambasados mojavo palestiniečių vėliavomis, o kiti reikalavo išsiųsti ambasadorių, kaltindami Prancūziją, kad ji yra viena iš Vakarų „sionistų sąjungininkių“, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Dar vienas protestas planuojamas prie JAV ambasados Tunise vėliau trečiadienį, taip pat tikimasi mitingų kituose miestuose, sakė organizatoriai.

Tuniso prezidentas Kaisas Saiedas (Kaisas Sajedas), kalbėdamas naktiniame Nacionalinės saugumo tarybos posėdyje, pasmerkė „tarptautinę tylą dėl genocido“, kurį, pasak jo, Izraelis vykdo prieš palestiniečius.

Tuo tarpu prie Izraelio ambasados Amane susirinko apie 5 tūkst. jordaniečių, kurie surengė protestą po smūgio ligoninei Gazos Ruože.

Jordanijos vyriausybė pareiškė, kad Izraeliui „tenka atsakomybė už šį sunkų incidentą“, nors žydų valstybės kariuomenė pareiškė turinti įrodymų, kad už smūgį yra atsakingi islamistų kovotojai.

Saugumo pajėgos blokavo kelius, vedančius į ambasadą, tačiau atrodė, kad demonstracijos mastas išaugs, nes Jordanijoje, kurioje gyvena daug palestiniečių pabėgėlių, kilo pykčio banga.

Laisva, laisva Palestina.

Egipte tūkstančiai žmonių surengė demonstraciją išreikšti solidarumą su Gazos gyventojais

Tūkstančiai žmonių trečiadienį Egipte surengė demonstraciją išreikšti solidarumą su Gazos Ruožo gyventojais, pranešė Egipto žiniasklaida.

Naujienų agentūros AFP korespondentas pranešė, kad Egipto pusėje prie Rafos sienos perėjos su Gazos Ruožu pagalbos darbuotojai, kurie jau šešias dienas laukia, kol į apsiaustą teritoriją bus pristatyta humanitarinė pagalba, meldėsi už šimtus palestiniečių, žuvusių per antradienio smūgį Gazos ligoninei.

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi (Abdel Fatahas Sisis) trečiadienį pareiškė, kad jo šalis neuždarė vienintelės Izraelio nekontroliuojamos sienos perėjos su Gazos Ruožu, ir dėl jos neveikimo apkaltino Izraelį.

„Įvykiai vietoje ir nuolatiniai Izraelio vykdomi bombardavimai palestiniečių sienos perėjos pusėje užkirto kelią operacijoms“, – žurnalistams sakė jis.

Vakarų Krante po smūgio Gazos Ruožo ligoninei šimtai protestuotojų išėjo į gatves

Vakarų Krante po smūgio Gazos Ruožo ligoninei šimtai palestiniečių protestuotojų trečiadienį išėjo į gatves, dėl kruvino incidento kaltindami Izraelį.

Šimtai protestuotojų Nabluso mieste, kurių daugelis buvo apsigaubę Palestinos vėliavomis, o kai kurie laikė „Hamas“ transparantus, skandavo šūkius, nukreiptus prieš Izraelį ir jo sąjungininkes Jungtines Valstijas.

„Laisva, laisva Palestina“, – skandavo jie.

Kiti plūdo palestiniečių prezidentą Mahmudą Abbasą (Mahmudą Abasą), kurio judėjimas „Fatah“ yra „Hamas“ varžovas ir kurį palestiniečiai kritikuoja dėl bendradarbiavimo su Izraeliu.

„Šalin, šalin Abbasą“, – šaukė jie.

Naujienų agentūros AFP korespondentas Nabluse sakė, kad palestiniečių saugumo pajėgos į protestuotojus, žygiuojančius iš miesto centro, leido ašarines dujas.

„Man rūpi mano žmonės, man rūpi mano miestas, man rūpi Gaza ir Gazos gyventojai. Štai kodėl aš, galbūt daugelį metų nekalbėjusi, kalbu dabar“, – sakė 50-metė Nabluso gyventoja Ferial, nurodžiusi tik savo vardą.

Panašaus dydžio protestas vyko ir Ramaloje, kur įsikūrusi Palestinos autonomija. Ten susirinkusi minia skandavo „Hamas“ palaikančius šūkius ir pasisakė prieš „saugumo koordinavimą“ su Izraeliu.

Per demonstraciją nedidelė grupė palestiniečių užsidengtais veidais užblokavo kelią ir padegė padangas netoli Izraelio karių grupės. Kai kurie mėtė akmenis, kiti svaidė Molotovo kokteilius.

Antradienį vėlai vakare Ramaloje, netrukus po sprogimo ligoninėje, vyko demonstracija, kurios metu palestiniečių saugumo pajėgos susirėmė su protestuotojais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

jie

europos ramybes ir krikscionybes duobkasiai !!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS