Turizmo agentūros: Šiaurės Korėja dėl naujo viruso uždraudė atvykti turistams | kl.lt

TURIZMO AGENTŪROS: ŠIAURĖS KORĖJA DĖL NAUJO VIRUSO UŽDRAUDĖ ATVYKTI TURISTAMS

  • 0

Šiaurės Korėja dėl Kinijoje pasirodžiusio naujo viruso uždraudė atvykti turistams, paskelbė Kinijoje veikiančios turizmo agentūros.

Nuo trečiadienio kelionės į Šiaurės Korėją laikinai sustabdomos, remdamasi partneriais Pchenjane savo interneto svetainėje pranešė Pekine įsikūrusi „Uri Tours“.

Kol kas neaišku, kiek laiko galios draudimas ir kokios bus taikomos taisyklės, nurodė firma.

„Į mūsų būsimas ekskursijas ir toliau galima registruotis, – nurodė „Uri Tours“. – Vis tik jei šis sienos uždarymas paveiktų jūsų kelionę, mes suteikiame turistams galimybę perkelti [kelionę] bet kuriam kitam laikui arba atgauti visą savo įmoką (išskyrus bankų mokesčius), kaip numato mūsų sąlygos.“

Dvi kitos gerai žinomos kinų kelionių į Šiaurės Korėją organizatorės patvirtino, kad siena buvo uždaryta.

„Koryo Tours“ elektroniniame laiške nurodė, kad Šiaurės Korėja „dėl koronaviruso uždarė visas savo sienas iki atskiro pranešimo“. „Young Pioneer Tours“ sakė, kad jos partneriai Šiaurės Korėjoje kelionių sustabdymo nedetalizavo.

Pietų Korėjos Susivienijimo ministerija, kuri yra atsakinga už santykius su Šiaurės Korėja, trečiadienį nurodė negalinti patvirtinti sienos su Kinija uždarymo.

Dauguma į Šiaurės Korėją atvykstančių užsienio turistų yra kinai arba per Kiniją į Šiaurės Korėją vykstantys žmonės. Pekinas yra svarbus Pchenjano diplomatinis sąjungininkas ir didžiausias pagalbos teikėjas.

Turizmas yra vienas iš nedaugelio teisėtų užsienio valiutos šaltinių Šiaurės Korėjai, kuriai dėl jos branduolinės programos taikoma daug Jungtinių Tautų sankcijų. Šiaurės Korėja statė slidžių trasas, SPA ir kitus objektus, taip siekdama privilioti daugiau turistų ir atgaivinti savo ekonomiką.

Šiaurės Korėja neskelbė apie jokius užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejus, bet jos valstybinė žiniasklaida pranešė apie protrūkį Kinijoje, siekdama šviesti visuomenę apie šią ligą ir jos simptomus.

2003 metais Šiaurės Korėja buvo uždariusi savo sienas kilus nuogąstavimams dėl kito, bet giminingo koronaviruso sukeliamo ūmaus kvėpavimo takų sindromo (SARS). Kelis mėnesius nuo 2014 metų pabaigos iki 2015 metų pradžios Šiaurės Korėja taip pat neįsileido užsienio turistų dėl galimo Ebolos viruso plitimo.

2003 metais Šiaurės Korėja ekskursijas į savo vaizdingą kalną iš Pietų Korėjos buvo sustabdžiusi du mėnesius. Bendra ekskursijų programa galiausiai buvo sustabdyta 2008-aisiais, Šiaurės Korėjos kariui nušovus vieną turistą iš Pietų Korėjos.

Makao patvirtintas pirmas užsikrėtimo atvejis

Makao trečiadienį pranešė apie pirmą patvirtintą užsikrėtimo nauju, į SARS panašiu koronavirusu atvejį jo teritorijoje, pareigūnams pranešus, kad visiems šurmuliuojančio kazino verslo darbuotojams nurodyta dėvėti veido kaukes.

Buvusi Portugalijos kolonija sulaukia daug turistų iš žemyno, kadangi Makao yra vienintelė vieta Kinijoje, kur leidžiami azartiniai lošimai.

Ateinantį savaitgalį Kinija švęs Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių, todėl saloje laukiama didelio turistų antplūdžio iš žemyninės šalies teritorijos.

Azijos šalys ėmėsi priemonių, kad sustabdytų Uhano mieste prasidėjusio ir jau mažiausiai devynias gyvybes nusinešusio naujojo viruso protrūkio plitimą.

Trečiadienį Makao pareigūnai paskelbė, kad naujuoju virusu užsikrėtusi pacientė yra 52 metų verslininkė iš Uhano, sekmadienį atvažiavusi į miestą greituoju traukiniu per Džuhajų.

„Virtinė tyrimų parodė, kad ji yra užsikrėtusi koronavirusu; jai pasireiškia plaučių uždegimo simptomai“, – žurnalistams sakė Makaosveikatos apsaugos biuro vadovas Lei Chin-lon (Lei Činlonas) .

Moteris buvo apsistojusi viešbutyje  „New Orient Landmark Hotel“ su dviem draugais, stebimais nuo antradienio, kai moteris pateko į ligoninę.

Makao socialinių reikalų ir kultūros sekretorė Ao Ieong Iu (Ao Jong Ju) informavo, kad visų lošimo namų darbuotojai privalės dėvėti veido kaukes, o į miestą atvykstantys asmenys kiekviename atvykimo poste turės užpildyti sveikatos deklaracijos formas.

„Mes neuždraudėme turistinių grupių iš Uhano, tačiau neskatiname jų keliauti“, – sakė Ao Ieong Iu.

„Palaikome glaudų kontaktą su turizmo agentūromis ir reikalaujame, kad jos mums praneštų apie visas [turistų] grupes, atvykstančias iš Uhano arba keliaujančias į jį“, – pridūrė pareigūnė.

Honkonge „preliminariai patvirtintas“ užsikrėtimo atvejis

Honkongas trečiadienį pranešė apie savo pirmąjį įtariamą užsikrėtimo naujuoju SARS giminingu virusu atvejį, susirgus vienam vyrui, atvykusiam iš Kinijos Uhano tarpmiestine greitųjų traukinių linija.

Sveikatos sekretorė Sophia Chan (Sofija Čan) nurodė, kad buvo „preliminariai patvirtintas“ 39 metų vyro užsikrėtimo faktas, tačiau galutinis tyrimo rezultatas paaiškės tik ketvirtadienį.

„Nusprendėme paskelbti apie atvejį [pirma laiko] dėl didelio visuomenės susirūpinimo“, – sakė S. Chan.

Vyras ir keturi jo šeimos nariai antradienį nuvyko greitųjų geležinkelių linija iš Uhano į Šendženą, o paskui persėdo į kitą traukinį, nugabenusį juos į Honkongą.

Po tyrimų jis buvo paguldytas į izoliuotą palatą ligoninėje, tačiau trečiadienį, po nakvynės viename iš miesto viešbučių neaptikus jokių ligos simptomų pas jo artimuosius, jiems buvo leista išvykti į Filipinus.

Svarsto, kad virusą Kinijoje galėję perduoti laukiniai gyvūnai

Kinijos mokslininkai įtaria, kad naujoji koronaviruso atmaina galėjo būti perduota nelegaliai parduodant laukinius gyvūnus.

Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos centro direktorius ir Kinijos mokslų akademijos narys Gao Fu žurnalistams sakė, kad virusas galėjęs pirmiausia išplisti Uhano turguje. Jis esą galėjęs mutuoti ir tapti perduodamas žmogaus žmogui.

„Iš to, ką iki šiol sužinojome, galima spręsti, kad viruso šaltinis buvo (Uhano) jūros gėrybių turguje parduodami laukiniai gyvūnai, – teigė Gao Fu. – Šis laukinių gyvūnų virusas pamažu mutuoja.“

Pekinas trečiadienį tvirtino, kad 13 Kinijos provincijų fiksuojami 440 susirgimų.

Sergama ir kitose Rytų Azijos šalyse, antradienį pranešta ir apie pirmąjį susirgimo atvejį JAV.

Valdžios pareigūnai rekomenduoja vengti kelionių Į Uhaną, laikomą susirgimų protrūkio epicentru. Antradienį šiame mieste buvo apribotas eismas, oro uostuose, geležinkelio bei autobusų stotyse naudojami infraraudonųjų spindulių termometrai, imtasi nuolatinės viešojo transporto priemonių dezinfekcijos.

Trečiadienį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) Ženevoje rengia susitikimą, kurio metu bus sprendžiama, ar naujasis virusas kelia grėsmę tarptautiniu lygmeniu ir ar dėl to turėtų būti skelbiama ypatingoji sveikatos padėtis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS