Тurkija atsisako palaikyti Kairo iniciatyvą dėl Libijos konflikto sureguliavimo | kl.lt

ТURKIJA ATSISAKO PALAIKYTI KAIRO INICIATYVĄ DĖL LIBIJOS KONFLIKTO SUREGULIAVIMO

Turkija laiko Kairo iniciatyvą dėl ugnies nutraukimo Libijoje neveiksminga ir jos nepalaiko, trečiadienį pareiškė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu).

„Tai neįtikinama ir nenuoširdu. Raginimas dėl ugnies nutraukimo Kaire buvo pasmerktas žlugti“, – laikraščiui „Hurriyet“ sakė M. Cavusoglu.

URM vadovas pridūrė, kad neseniai Turkijos ir Rusijos užsienio reikalų ministrai aptarė šį klausimą. 

„Mes jiems aiškiai pasakėme, kad Kairo iniciatyvą laikome nekorektiška, nerealia ir nenuoširdžia, todėl jos nepalaikysime“,  – sakė  M. Cavusoglu.

„Artimiausiomis dienomis mes dalyvausime derybose su Rusija dėl Libijos“, – pranešė jis.

Praėjusį šeštadienį Kaire Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi (Abdel Fatahas Sisis) paskelbė iniciatyvą, turinčią padėti užbaigti pilietinį karą kaimyninėje Libijoje.

Ši iniciatyva buvo pristatyta po derybų, kuriose dalyvavo Libijos rytinę bei pietinę dalį kontroliuojančių pajėgų vadas maršalas Khalifas Haftaras (Chalifa Haftaras) ir Tobruke įsikūrusių Atstovų Rūmų – alternatyvios Libijos administracijos – atstovas Aguila Salehas (Agila Salehas).

Pagal Kaire pristatytą planą siūloma nuo pirmadienio 6 val. ryto laikytis visuotinių paliaubų, atnaujinti Jungtinių Tautų palaikomas konflikto šalių derybas Ženevoje ir palaipsniui suvienyti valdžios institucijas.

Tačiau Tripolio vyriausybė, su kuria kovoja Kh. Haftaras, šią iniciatyvą iš karto atmetė.

M. Cavusoglu taip pat pakartojo anksčiau JAV kariškių paskelbtą perspėjimą, kad Rusija slapta perdavė Kh. Haftaro pajėgoms karinių lėktuvų.

„Rusijos lėktuvai kyla iš Sirijos teritorijos, kai kurie iš jų negrįžta. Taip nustatė NATO, taip nustatėme mes. Visas pasaulis tai žino. Apie tai kalbėjome su rusais. Esame pasiruošę susitikti su visais, įskaitant Rusiją, kad įtampa Libijoje neaugtų“, – kalbėjo ministras.

Už padėtį Afrikos regione atsakingas JAV kariuomenės štabas AFRICOM gegužės pabaigoje pranešė, kad Rusija neseniai pasiuntė į Libiją karo lėktuvų, turinčių teikti paramą iš oro rusų samdiniams, padedantiems maršalo Khalifos Haftaro (Chalifos Haftaro) pajėgoms.

Anot JAV kariškių, šie kariniai lėktuvai išskrido iš Rusijos ir pirmiausiai užsuko į Siriją, kur jie „buvo perdažyti, siekiant nuslėpti rusišką kilmę“, o paskui atkeliavo į Libiją. AFRICOM nenurodė, kada tiksliai lėktuvai atskrido, tik pažymėjo, kad tai įvyko „neseniai“.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovo pavaduotojas Michailas Bogdanovas pareiškė, kad seniai Libijoje naudojama karinė technika yra įvardinama kaip neseniai gauta iš Rusijos. 

„Kalbant apie karinės paskirties produkciją, [išryškėja] daugybė klaidingų duomenų arba sąmoningų klastočių, Technika, seniai naudojama Libijoje, yra pateikiama kaip neseniai gauta iš Rusijos“, – sakė M. Bogdanovas interviu Egipto laikraščiui „Al-Ahram“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

is

tu kalbu aisku kad nato yra agresore jei r toliau eskaluoja genocida pries taikius civilius dar budamas respublikonu sakiau velniop komunistus su nato ireuro turekim savo lita ir bukim darbstus lietuvis niekados neprazuvo bet niekas neklause nes viska pradejo tvarkyt zydai kurie po jav veliava nebaudziami grobia zemes ir dar lenda i kitu tautu gyvenimus s u musu parsidaveliu pagalba matome ir jav rasizmo tvaika kuri organizavo sorosas /zydas/ ir visas pasaulis tai zino tik musu korifejai nepropoguoja o kazko laukia ir jei nieko nedarysit tai ta pati nato nepades nes jau aisku kam tai paranku kelt riauses kurias jus patys ir skatinat pataikaudami ponui kuris spausdina popieriukus kuriais siknos nenusisluostysi?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS