Turkija EP rezoliuciją dėl pajėgų patraukimo iš Kipro įvardijo kaip šantažą | kl.lt

TURKIJA EP REZOLIUCIJĄ DĖL PAJĖGŲ PATRAUKIMO IŠ KIPRO ĮVARDIJO KAIP ŠANTAŽĄ

Europos Parlamento rezoliucija, kuria Turkija raginama patraukti savo pajėgas iš Kipro, yra „atitrūkusi nuo realybės“, penktadienį paskelbė Turkijos užsienio reikalų ministerija. Institucija rezoliuciją atmetė kaip „šantažą“.

„Turkija ir toliau gins tiek savo, tiek Kipro turkų teises ir nepasiduos jokiems grasinimams ar šantažui“, – teigiama Turkijos užsienio reikalų pranešime.

Ankara vis dar pasirengusi vesti dialogą ir derėtis, skelbė institucija.

Europos Parlamentas taip pat pranešė, kad Turkija turėtų atšaukti dalinį Varošos rajono salos šiaurėje atidarymą, ir sugrąžinti jį teisėtiems gyventojams.

Kipras nuo 1974 m. padalytas į Turkijos šiaurę ir Graikijos pietus. Šiaurės Kipro Turkų respubliką pripažįsta tik Turkija. Kipras nuo 2004 m. yra ES narys.

Šiaurės Kipras neseniai iš dalies atidarė Varošos rajoną Famagustoje, kuris buvo uždarytas jau daugiau nei 40 metų ir apgyvendintas vietinių graikų.

Turkijos pranešime teigiama, kad rezoliucija yra dar vienas bandymas dėl Kipro klausimo „įkaitais paimti“ Turkijos ir ES santykius

Pastaruoju metu šiaurinėje Kipro dalyje apsilankęs Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paragino imtis dviejų valstybių principu paremto sprendimo būdo Viduržemio jūros saloje.

Kipras, Graikija ir Turkija yra taip pat įsitraukusios į ginčą dėl laivybos teisių rytinėje Viduržemio jūros dalyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tas

turku fanatikas perdaug sa u leidzia ir tai ko gero suokalbis su oligarchais bei bidenu kuris ja u jauciasi /soste/......

ane?

Koks čia šantažas? Turkija karine jėga dalį Kipro užgrobė kone prieš penkiasdešimt metų ir nei kas sankcijas jiems kokias teikė, nei juos pasaulis barė. Kas galima Jupiteriui negalima jaučiui, - sakydavo senovės romėnai. Nieko naujo po šia saule, viskas kas buvo tinka ir dabar..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS