Turkija iškvietė devynis Vakarų šalių pasiuntinius po įspėjimų apie teroro grėsmę | kl.lt

TURKIJA IŠKVIETĖ DEVYNIS VAKARŲ ŠALIŲ PASIUNTINIUS PO ĮSPĖJIMŲ APIE TERORO GRĖSMĘ

  • 4

Turkija ketvirtadienį iškvietė devynių šalių ambasadorius ir aukščiausio rango pasiuntinius, kad pasmerktų masinį Europos konsulatų Stambule uždarymą dėl saugumo sumetimų.

Jungtinės Valstijos ir kelios Europos valstybės patarė piliečiams nedalyvauti masiniuose renginiuose ir vengti turistų lankomų vietų Stambulo centre dėl padidėjusios teroro grėsmės.

Bent septynios Europos šalys saugumo sumetimais uždarė savo konsulatus Stambule plačiajai visuomenei.

JAV konsulatas lieka atidarytas, nes jis nėra miesto centre ir būtų mažiau pažeidžiamas teroro išpuolio atveju.

Perspėjimai dėl saugumo buvo paskelbti padidėjus diplomatinei įtampai, susijusiai su Turkijos atsisakymu leisti Švedijai ir Suomijai prisijungti prie JAV vadovaujamo NATO gynybos bloko.

Ši įtampa padidėjo po protestų, per kuriuos praėjusį mėnesį prie Ankaros ambasadų Stokholme ir Kopenhagoje antiislamiškai nusiteikęs ekstremistas sudegino Korano kopijas.

Turkijos pareigūnai reiškia vis didesnį nusivylimą Vakarų saugumo perspėjimais.

Turkijos policija, remdamasi vienos neįvardytos Vakarų šalies žvalgybos duomenimis, šios savaitės pradžioje suėmė kelis asmenis, tačiau ginklų nerado.

Praėjusį savaitgalį Ankara tarsi keršydama paskelbė įspėjimą dėl kelionių į JAV ir Europą.

Diplomatinis šaltinis sakė, kad Užsienio reikalų ministerijos susitikime dalyvavo Belgijos, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Nyderlandų, Švedijos, Šveicarijos ir JAV ambasadoriai ir aukšto rango atstovai.

Vidaus reikalų ministras Suleymanas Soylu (Siuleimanas Soilu) ketvirtadienį pasmerkė Vakarų šalių konsulatų uždarymus kaip bandymą kištis į gegužės 14 dienos Turkijos prezidento ir parlamento rinkimų kampaniją.

Jis ir kiti pareigūnai užsiminė, kad Vakarų šalys perspėjimus dėl saugumo paskelbė norėdamos paspausti Turkiją, kad ši sušvelnintų kritiką dėl Korano protestų ir išspręstų ginčą dėl NATO.

„Jie vykdo psichologinį karą prieš Turkiją, – teigė S. Soylu televizijai NTV. – Jie bando destabilizuoti Turkiją.“

Prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) valdančiosios partijos vyriausiasis atstovas spaudai apkaltino Vakarus „neatsakingais pareiškimais“.

„Kai kurios ambasados ir konsulatai daro pareiškimus, kuriais kelia susirūpinimą dėl mūsų šalies saugumo sąlygų, – tviteryje rašė partijos atstovas Omeras Celikas (Emeras Čelikas). – Toks neatsakingas elgesys yra nepriimtinas.“

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Hermafroditai

Truputį paspaudė ir bliaut pradėjo turkai. Kas bus, jei vakarai įvestų embargo Turkijos turizmo sektoriui?? Apsikakotu tikriausiai.

Vaziuojam

į Antalija ...... ten tikrai šilčiau

Ilgai

Nes pasaulis priima putlerio ruskius .Juos sugrazinus visus is visos europos atg al i rusija kurie bego karui prasidejus ,tai karas per dvi savaites baigtusi,gryze tvarka padarytu.O musu ruskius peiima nors rusijoje jokio karo nera ir negali but priimami ,nes jie zalieji žmogeliukai pitlerio.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS