Turkija nepraleidžia į Juodąją jūrą Ukrainai skirtų minų paieškos laivų | kl.lt

TURKIJA NEPRALEIDŽIA Į JUODĄJĄ JŪRĄ UKRAINAI SKIRTŲ MINŲ PAIEŠKOS LAIVŲ

Turkija antradienį pareiškė, kad neleis dviem minų paieškos laivams, kuriuos Jungtinė Karalystė padovanojo Ukrainai, plaukti per jos vandenis į Juodąją jūrą, nes taip būtų pažeistas tarptautinis paktas dėl plaukimo per sąsiaurius karo metu, rašo „Reuters“.

Praėjusį mėnesį JK pareiškė, kad perduos Ukrainai du Karališkojo jūrų laivyno minų paieškos laivus, kurie padėtų sustiprinti Ukrainos jūrų operacijas kare su Rusija.

NATO narė Turkija informavo sąjungininkes, kad neleis laivams naudotis jos Bosforo ir Dardanelų sąsiauriais tol, kol tęsis karas Ukrainoje, pranešė šalies prezidentūros komunikacijos skyrius.

2022 metų vasarį Rusijai pradėjus invaziją į Ukrainą, Turkija ėmė taikyti 1936 metų Montrė konvenciją ir blokuoti kariaujančių šalių karinių laivų praplaukimą.

Pakte numatyta išimtis laivams, grįžtantiems į savo bazes, tačiau nuo pat karo pradžios nei Rusija, nei Ukraina nepareiškė ketinimo siųsti savo karo laivus per Turkijos sąsiaurius į Juodąją jūrą.

Turkija taip pat perspėjo ne Juodosios jūros valstybes per sąsiaurius nesiųsti karo laivų.

Pagal Montrė konvenciją, karo metu per sąsiaurius gali plaukti nekariaujančių šalių karo laivai. Tačiau konvencijoje taip pat teigiama, kad Ankara turi galutinį žodį dėl visų karo laivų praleidimo, jei Turkija mano, kad jai gresia pavojus būti įtrauktai į karą.

Turkija nešališkai ir kruopščiai įgyvendino Montrė konvenciją, kad užkirstų kelią eskalacijai Juodojoje jūroje, teigė jos prezidentūra.

Vykstant karui Ankara stengiasi palaikyti gerus santykius tiek su Kyjivu, tiek ir su Maskva.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Taigi

Pasistojo tokis klausimuks, o kas bus, jei surengs referendumus, nubalsuos, pareikš norą išeiti iš Rassijos deržavos – čiukčiai, kalmukai, nencai, jakutai, čiuvašai, baškirai, dar ir tie patys "išdidūs" čečėnai, ir nebeduos kremliui nei dujų, nei naftos? Iš ko gyvens kremliaus elitas, draugeliai oligarchai, kiti šaikos siurbėlės? Pasirodo, rassija neturi jokių naudingųjų iškasenų...

Aha

baigia "dubasinti", jau 680-oji karo diena, vis dubasina... O realiai ukrai dubasina ruskių bazes; Juodosios jūros kontrolės putleris jau neteko, o 2024m laukia nauji siurprizai; Ukraina nepasiduoda, putlerio blic-krieg įstrigo, sankcijos veikia, elitas nepatenkintas, propagandonai žviegia etery isterijoj, ruseliai bėga nuo mobilizacijos, putleris agituoja bobeles kariauti, kirilas draudžia abortus, ir gieda: "eto jest naš poslednij i rešitelnij voj (pardon - "boj")

Na

Tik nesvaikit - Ukraina ne kariauja, ji GINASI nuo okupantų ordos, be to, - SAVO žemėje... Beje, 2WW USA padėjo sssr (karine technika, tušonke) nugalėti Vok. fašizmą, dabar vėl USA tenka garbinga misija padėti Ukrainai nugalėti rusiškąjį fašizmą!..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS