Turkija paskelbė skiepijimo kiniška vakcina „CoronaVac“ planą | kl.lt

TURKIJA PASKELBĖ SKIEPIJIMO KINIŠKA VAKCINA „CORONAVAC“ PLANĄ

Turkijos sveikatos apsaugos ministras Fahrettinas Koca paskelbė vakcinavimo nuo COVID-19 planą, kuriame numatyta vėliau šį mėnesį pradėti skiepyti žmones eksperimentine „inaktyvuota vakcina“.

Anksčiau F. Koca paskelbė apie susitarimą su Kinijos biofarmacijos kompanija „Sinovac Biotech“ dėl 50 mln. vakcinos „CoronaVac“ dozių. Šiuo metu vykdomi šios vakcinos 3 fazės bandymai. Vėlai trečiadienį paskelbtame ministro pareiškime sakoma, kad pirmoji šios inaktyvuotos vakcinos dozių siunta Turkiją pasieks po gruodžio 11 dienos.

Inaktyvuotos vakcinos gaminamos laboratorijoje išauginus virusus ir tuomet apdorojus, kad jie taptų nebeužkrečiami. Saugiai dauginti, o paskui inaktyvuoti virusus gali užtrukti ilgiau nei gaminti skiepus naudojantis naujesnėmis technologijomis, bet inaktyvuotos vakcinos „supažindina“ organizmą su visu virusu, o ne tik su jo „spyglių“ baltymais, kurie padeda virusui patekti į ląstelę

Pasak F. Kocos, leidimas pradėti naudoti vakciną bus duotas Turkijos laboratorijoms patvirtinus jos saugumą ir įvertinus 3-iosios bandymų fazės pradinius rezultatus.

„Jei viskas klostysis teigiamai, kaip ir tikimės, Turkija bus tarp pirmųjų pasaulio šalių, pradėjusių vakcinavimą ankstyvuoju etapu“, – sakė ministras.

Lapkritį medicinos žurnalas „The Lancet“ paskelbė tyrimą apie „Sinovac“ kuriamos vakcinos veiksmingumą, paremtą 1-osios ir 2-osios fazių klinikiniais bandymais. Tyrimo išvadose sakoma, kad buvo nustatytas vidutinis veiksmingumas ir kad vakcina nulėmė mažesnį antikūnų kiekį nei nustatomas pasveikusių COVID-19 pacientų organizmuose.

„CoronaVac“ apsaugomąjį veiksmingumą dar reikia išaiškinti“, – rašyta straipsnyje.

„Pfizer“ ir „BioNTech“ kuriamos vakcinos ir „Moderna“ kandidatės į vakcinas veiksmingumas, kaip pranešta, viršija 90 procentų. „AstraZeneca“ kuriamų skiepų veiksmingumas, remiantis ribotos apimties klinikiniais bandymais, yra 70–90 procentų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS