Turkija patvirtino planus dėl rusiškų sistemų S-400 naudojimo | kl.lt

TURKIJA PATVIRTINO PLANUS DĖL RUSIŠKŲ SISTEMŲ S-400 NAUDOJIMO

Turkijos gynybos ministras ketvirtadienį patvirtino, kad Ankara planuoja toliau naudoti savo įsigytą Rusijos gamybos oro erdvės gynybos sistemą, nors dėl to atkakliai prieštarauja Jungtinės Valstijos.

Ministras Hulusi Akaras parlamento Biudžeto komisijai sakė, kad kariuomenė tęsia sistemos S-400 tikrinimus ir pasiruošimus kaip planuota.

Vašingtonas griežtai nusistatęs prieš NATO narės Turkijos sprendimą įsigyti rusišką zenitinių raketų sistemą ir pašalino Ankarą iš modernių naikintuvų F-35 programos. Jungtinės Valstijos sako, kad S-400 gali sukelti grėsmę radarais sunkiai susekamiems lėktuvams ir kad šios raketos nesuderinamos su NATO sistemomis.

H. Akaras savo ruožtu teigė, kad Turkija pasiruošusi diskutuoti su Jungtinėmis Valstijomis dėl joms nerimą keliančių aspektų, įskaitant S-400 ir F-35 sąveikos problemas.

„Mūsų pasiūlymas įkurti bendrą darbo grupę tebegalioja“, – ministro žodžius citavo valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Turkija gamino kai kuriuos F-35 komponentus ir planavo įsigyti 100 šių lėktuvų.

JAV taip pat yra perspėjusi Ankarą, kad jai gali būti įvesti suvaržymai pagal įstatymą dėl atsakomųjų veiksmų JAV priešininkams sankcijomis (CAATSA), jeigu S-400 bus aktyvuota. Prognozuojama, kad išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas laikysis griežtesnės pozicijos šiuo klausimu.

Turkija pirmąkart šią priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemą išbandė spalį. JAV Gynybos departamentas tąsyk šį bandymą „kuo griežčiausiai“ pasmerkė.

Ankara argumentuoja buvusi priversta įsigyti rusišką sistemą, nes JAV atsisakė jai parduoti amerikietiškų sistemų „Patriot“. Turkijos vyriausybė taip pat atkreipia dėmesį, kad šiuo klausimu Vašingtonas laikosi dvejopų standartų, nes Rusijos gamybos raketų taip pat turi NATO narė Graikija.

„Naudosime sistemą S-400 lygiai taip pat, kaip ir kitos NATO narės, turinčios sistemų S-300, naudoja jas NATO aljanse“, – pabrėžė H. Akaras.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS