Turkija sulaikė 10 admirolų, įspėjusių dėl svarbios sutarties | kl.lt

TURKIJA SULAIKĖ 10 ADMIROLŲ, ĮSPĖJUSIŲ DĖL SVARBIOS SUTARTIES

Turkija pirmadienį sulaikė 10 dimisijos admirolų, kai daugiau kaip 100 kariškių pasirašė atvirą laišką, perspėjantį dėl grėsmės, iškilusios laivybą gyvybiškai svarbiais vandens keliais reguliuojančiai sutarčiai.

Turkija praeitą mėnesį patvirtino planus Stambule plėtoti laivybos kanalą, panašų į Panamos arba Sueco kanalus, bet šis žingsnis išprovokavo debatus dėl 1936 metų Montrė konvencijos, suteikusios Turkijai Bosforo ir Dardanelų sąsiaurių kontrolę ir nustatančios karo laivų tranzito šiais vandens keliais tvarką.

Savo laiške 104 dimisijos admirolai sakė, kad diskusijos dėl Montrė sutarties likimo yra „neraminančios“, taip pat pabrėžė, kad šis dokumentas „geriausiai apsaugos Turkijos interesus“.

Ankaros prokuratūros pranešime sakoma, kad buvo išduoti arešto orderiai dešimčiai šio laiško signatarų, o keturiems kitiems įtariamiesiems nurodyta per tris dienas atvykti į policijos skyrius Ankaroje, nusprendus jų nesulaikyti dėl garbaus amžiaus.

Šie asmenys kaltinami „naudoję jėgą ir smurtą konstitucinei tvarkai panaikinti“, pranešė transliuotojas NTV.

Prokuratūra sekmadienį pradėjo tyrimą dėl dimisijos admirolų veiksmų, įtariant juos „susitarimu įvykdyti nusikaltimą prieš valstybės saugumą ir konstitucinę tvarką“.

Vienas iš dešimties sulaikytų įtariamųjų yra Cemas Gurdenizas (Džemas Giurdenizas), vadinamas Turkijos kontroversiškos naujosios jūrų doktrinos „Mėlynoji tėvynė“ tėvu.

Ši doktrina pastaruoju metu sulaukė didelio dėmesio, ypač pernai įsiplieskus Atėnų ir Ankaros ginčams dėl Turkijos teisių žvalgyti naftos ir dujų telkinius Viduržemio jūros rytinėje dalyje.

Doktrina numato, kad Turkija turi teises į dideles jūrines akvatorijas, įskaitant vandenis prie kai kurių Graikijos salų. Tokia pozicija kurstė Atėnų pyktį.

Turkijos pareigūnai piktai reagavo į dimisijos admirolų atvirą laišką, tvirtindami, kad jis tolygus raginimui įvykdyti perversmą.

„Išdėstyti savo mintis yra viena, o parengti deklaraciją, raginančią surengti perversmą – visai kas kita“, – sekmadienį sakė parlamento pirmininkas Mustafa Sentopas (Mustafa Šentopas).

Perversmai yra opi tema Turkijoje, nes šios šalies kariškiai, seniai laikantys save sekuliarios konstitucijos garantais, 1960–1980 metais nuvertė tris vyriausybes.

2016 metais taip pat mėginta nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną). Pastarasis tvirtino, kad šiuos veiksmus inicijavo Jungtinėse Valstijose gyvenantis įtakingas musulmonų pamokslininkas Fethullah Gulenas (Fetchula Giulenas).

Montrė konvencija užtikrina civiliniams laivams teisę netrikdomai plaukioti Bosforo ir Dardanelų sąsiauriais tiek taikos, tiek karo metu.

Be to, jis reguliuoja Juodosios jūros regionui nepriklausančių šalių karinių laivų judėjimą šiais sąsiauriais. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tegul

iteisina kongresa kaip jav ir renka savo prezidenta paklustanti daugumai turkojos pilieciu nes pas juos iki siol padisahinis rezimas reikia ji keisti su padisahais bei mastymu nostalginiu viduramziu ir nedelsiant juos atskirt nuo nato kol si nepavirto pati agresijos saltyniu?...;;;

Anonimas

Ohoho kiek turkai turi admirolų, kiek visa Europa....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS