Turkija sutrikdė Graikijos ministro skrydį | kl.lt

TURKIJA SUTRIKDĖ GRAIKIJOS MINISTRO SKRYDĮ

Atėnai ketvirtadienį pareiškė protestą, Turkijai užlaikius Graikijos užsienio reikalų ministrą po oficialaus vizito Irake skraidinusį lėktuvą.

Incidentas įvyko prieš Europos Sąjungos vadovams aptariant Graikijos ir Turkijos ginčą dėl energijos išteklių Viduržemio jūros rytinės dalies ginčijamuose vandenyse.

Graikijos valstybinė televizija ERT nurodė, kad lėktuvas, skraidinęs ministrą Niką Dendiją, vėlai trečiadienį buvo priverstas 20 min. sukti ratus netoli Irako šiaurinio Mosulo miesto, kol Turkijos aviacijos tarnybos leido jam kirsti šalies oro erdvę.

„Užsienio reikalų ministerija ėmėsi būtinų veiksmų, pareiškusi [diplomatinį] protestą“, – sakė vyriausybės atstovas Stelijas Pecas.

Turkijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu nurodė, kad Graikijos diplomatijos vadovą skraidinęs atsarginis lėktuvas, kuriuo buvo pasinaudota sugedus pagrindiniam, „išskrido iš Irako nepateikęs būtino skrydžio plano“.

„Plano buvo skubiai paprašyta iš Irako tarnybų, ir kai planas buvo gautas, lėktuvas saugiai tęsė kelionę“, – sakoma Turkijos URM atstovo Hami Aksoy pranešime.

„Savaime suprantama, negali būti, kad lėktuvui būtų leista skristi nepateikus skrydžio plano. Šiuo atveju tai buvo būtinybė dėl [N. Dendijo] saugumo“, –aiškino H. Aksoy.

„Mūsų kolegos Graikijoje buvo irgi informuoti apie šį reikalą“, – sakė atstovas.

Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį susitinka Briuselyje, o Graikija ir Kipras vėl pateiks nusiskundimų dėl Viduržemio jūros rytinėje dalyje Turkijos vykdomos energijos šaltinių telkinių žvalgybos.

Graikijos premjeras Kiriakas Micoatakis ir Kipro prezidentas Nikas Anastasiadis „pateiks naujausių Turkijos provokacijų“ sąrašą ES lyderiams, sakė S. Pecas.

„Sankcijos tebėra svarstytina galimybė“, – pabrėžė jis.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį pažadėjo ginče dėl dujų ir naftos telkinių pateikti Graikijai „jos nusipelnytą atsaką“.

Po rugpjūtį išaugusios priešpriešos įtampai šiek nuslopus Turkija vėl ją pakurstė, vėl pasiuntusi tyrimų laivą „Oruc Reis“ atgal į strateginius vandenis tarp Kipro ir Graikijai priklausančių Kretos bei Megistės salų.

Jungtinės Valstijos ir Vokietija šią Turkijos vykdomą dujų telkinių paieškos misiją pavadino „provokacija“ ir paragino NATO sąjungininkę Ankarą atšaukti savo laivą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS