Turkija teigia esanti pasirengusi atidaryti konsulatą Azerbaidžano perimtame mieste | kl.lt

TURKIJA TEIGIA ESANTI PASIRENGUSI ATIDARYTI KONSULATĄ AZERBAIDŽANO PERIMTAME MIESTE

  • 0

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) antradienį pareiškė, kad jo šalis yra pasirengusi atidaryti konsulatą Šušoje – mieste, kurį Azerbaidžanas per karą 2020 metais perėmė iš Armėnijos.

R. T. Erdoganas šį komentarą išsakė per vizitą Azerbaidžane, prasidėjus jo trečiajai kadencijai po praėjusį mėnesį įvykusių prezidento rinkimų.

„Esame pasirengę atidaryti savo konsulatą, kai tik panorėsite“, – Turkijos valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“ citavo R. T. Erdogano žodžius Azerbaidžano prezidentui Ilhamui Alijevui (Ilchamui Alijevui) ir kitiems pareigūnams dvišalių derybų pradžioje.

„Jei galėsime atidaryti konsulatą Šušoje, tai bus žinia pasauliui ir ypač Armėnijai“, – sakė jis.

Šušą, šimtmečius buvusią azerbaidžaniečių kultūros centru, 1992 metais, vykstant kovoms dėl separatistinio Kalnų Karabacho regiono, ėmė kontroliuoti Armėnija. Azerbaidžano pajėgos 2020 metais ją atkovojo, o tai turėjo simbolinę ir strateginę reikšmę, nes ji yra virš netoliese esančios regiono sostinės Stepanakerto.

Turkija aktyviai rėmė Azerbaidžaną vėliausiame konflikte dėl Kalnų Karabacho, per kurį Azerbaidžanas susigrąžino didelės regiono dalies ir aplinkinių armėnų kontroliuojamų teritorijų kontrolę. Per šešias savaites trukusias kovas žuvo daugiau kaip 6 000 žmonių.

Turkiją ir Azerbaidžaną sieja glaudūs etniniai ir kultūriniai ryšiai. Tradiciškai naujai išrinkti Turkijos lyderiai po kelionės į atsiskyrusią Kipro turkų valstybę salos šiaurėje aplanko Azerbaidžaną. R. T. Erdoganas Šiaurės Kipre lankėsi pirmadienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS