Turkijoje į darbą grąžinti 1 800 valstybės tarnautojų | kl.lt

TURKIJOJE Į DARBĄ GRĄŽINTI 1 800 VALSTYBĖS TARNAUTOJŲ

  • 0

Turkijos valdžia penktadienį skubiai paskelbtu potvarkiu grąžino į darbą daugiau nei 1 800 valstybės tarnautojų, paaiškėjus, kad jie nesusiję su judėjimu, kaltinamu dėl nepavykusio 2016-ųjų perversmo.

Viešojo sektoriaus darbuotojai buvo atleisti apkaltinus juos parsisiuntus saugiojo susirašinėjimo programėlę „ByLock“. Valdžia tvirtina, kad šia programėle naudojasi JAV gyvenančio musulmonų dvasininko Fethullah Guleno (Fetchulos Giuleno), kurį Ankara kaltina organizavus nepavykusį pučą, judėjimas.

Tačiau praėjusių metų pabaigoje valdžia pareiškė, kad šią programėlę nieko nežinodami parsisiuntė tūkstančiai žmonių.

F. Gulenas griežtai neigia Ankaros kaltinimus ir tvirtina, kad jo judėjimas yra taikus.

Į darbą bus sugrąžinti iš viso 1 823 valstybės tarnautojai, tarp jų 544 Švietimo ministerijos darbuotojai ir 204 Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojai.

Potvarkyje taip pat rašoma, kad į darbą gali grįžti ir 458 policijos darbuotojai.

Po nesėkmingo bandymo nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną) šalyje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, kuri jau penkis kartus buvo pratęsta. Šį mėnesį jos galiojimas veikiausiai taip pat bus pratęstas.

Nuo 2016 metų liepos vadovaujantis dekretais dėl nepaprastosios padėties darbo neteko arba buvo laikinai nušalinti nuo pareigų daugiau nei 140 tūkst. viešojo sektoriaus darbuotojų, tarp jų daug mokytojų, teisėjų, policininkų ir mokslininkų.

Daugiau nei 50 tūkst. žmonių buvo areštuoti. Nemažai jų buvo sulaikyti, nes parsisiuntė programėlę „ByLock“ ir todėl buvo įtarti palaiką ryšius su F. Gulenu.

Praėjusį mėnesį Ankaros vyriausiasis prokuroras pareiškė, kad 11 480 žmonių buvo nukreipti į programėlę „ByLock“ patys to nežinodami arba nedavę sutikimo.

Tačiau penktadienį paskelbtu potvarkiu iš darbo buvo atleisti 262 žmonės, tarp jų 48 kariškiai, taip pat uždarytos dvi organizacijos, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Į pareigas grąžinti valstybės tarnautojai per dešimt dienų turės sugrįžti į darbą ir gaus darbo užmokestį už laikotarpį, kai priverstinai nedirbo, tačiau negalės reikalauti kompensacijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS